StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Studenti suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gostuju u Kazalištu lutaka Zadar

Piše Zadarski.hr
30. svibnja 2022. - 14:22

Studenti suvremenog plesa izvedbenog smjera Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gostuju u četvrtak, 2. lipnja u Kazalištu lutaka Zadar u sklopu Plesne sezone i Večernje scene KLZ.

Predstava započinje u 19 sati. Odsjek plesa osnovan je 2013. godine i najmlađi je odsjek na Akademiji dramske umjetnosti. Njegovim osnivanjem i pokretanjem redovitih trogodišnjih preddiplomskih studijskih programa suvremeni ples (izvedbeni i nastavnički smjer) i baletna pedagogija učinjen je povijesni iskorak za plesnu umjetnost i obrazovanje u Hrvatskoj jer je po prvi puta omogućeno visoko obrazovanje za plesne umjetnike i stručnjake.

Ovo je treće po redu gostovanje realizirano u Zadru, a studenti će se zadarskoj publici predstaviti s dva cjelovečernja scenska djela pod nazivom "Nestani ovdje" autora Petre Hrašćanec i Saše Božića, i "Multiplicity of Movements 9" autora Mateja Kejžara.

U susretu s 3. godinom izvedbenog smjera, uspješan dugogodišnji tandem Hrašćanec i Božić koristili su koreografske alate koje su razvili u konstrukciji vlastitih umjetničkih radova. Taj spoj karakteristične izvođačke vještine i tjelesne spremnosti izvedbenog smjera studenata plesa urodio je kreativnim odlukama koje tvore rad "Nestani ovdje".

image

ples zadar

Privatni Album/

Djelo se referira na kultnu rečenicu iz romana Breta Eastona Elisa "Manje od nule", te glazbeni opus Lou Reeda, koji opisuju specifičnosti kako generacije 80-tih, tako i ove generacije. Rad priziva liminalne prostore socijalizacije, između noćnih klubova ili galerija, u svojim postavkama tematizirajući mjesta u kojima jesmo, nestajemo ili ćemo tek biti. (Petra Hrašćanec i SašaBožić)

U drugom izvedbenom projektu "Multiplicity of Movements 9" publika i izvođači se susreću s jednim zanimljivim “otvorenim” kreativnim paradoksom koreografa Mateja Kejžara. Naime, "Multiplicity of Movements 9" je svojevrsno nadovezivanje, ali istovremeno, i prekid s konceptom prethodnog Kejžarovog rada Movements 9, djela direktno inspiriranog omiljenim Kejžarovim glazbenim albumom (Floating Points, Promises), u solo izvedbi koja, s jedne strane, čuva autorov osobni, intimni svijet, svijet kojim vibrira proto-znanje, ritam, moć glazbe, slušanje i primanje, naracija i apstrakcija u intertekstualnoj izvedbi, dok ga istovremeno izlaže i dijeli s gledateljima.

U novom radu, umjesto da njegov omiljeni album ostane „njegov” te da ples kojeg slušanje aktivira ostane „njegov ples”, autor uvodi kreativno umnožavanje, u svoj ples uvodi studente i studentice plesa.

Jedan album postaje množina albuma, jedan pokret se razvija u množinu pokreta, prepoznatljivi i ponovljivi obrazci se pojavljuju, zajedno s pitanjem: Što je pozicija jednog ako se jedan - kao cjelina – počinje dijeliti?

Drugim riječima: Što drži to umnogostručavanje na okupu?

image

ples zadar

Privatni Album/

U obje predstave kao izvođači sudjeluju studentice i studenti 3. godine preddiplomskog studija suvremenog plesa - izvedbenog smjera Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Katarina Barešić, Tea Cvetan, Marko Gašparović, Iva Katarinčić, Stjepan Kelenić, Nataša Kustura, Kristina Lisica, Silvija Musić, Maja Petani, Mia Radošević, Dora Sarikaya i Dora Šesto.

Od dvanaest izvođača troje ih je sa zadarskom adresom pa postoji realna šansa de će po završetku studija svojim doprinosom pridonijeti decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Zadru.

Projekt je organiziran u suradnji s ADU iz Zagreba, Kazalištem lutaka Zadar i Zadarskim plesnim ansamblom, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra. Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je od strane Zaklade Kultura nova.

27. travanj 2024 04:21