StoryEditorOCM
ĐiradaHNK ZADAR:

"Tri verzije života" kao uvod u novu kazališnu sezonu

Piše HNK Zadar
1. listopada 2020. - 22:07

Ususret novoj kazališnoj sezoni u utorak, 6. listopada u 20 sati pogledajte predstavu HNK Zadar, "TRI VERZIJE ŽIVOTA" Yasmine Reze u režiji Nine Kleflin. Igraju: Davor Jureško, Žana Bumber, Alen Liverić i Tamara Šoletić. Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Ivan Ivić, a oblikovanje svjetla Ivo Nižić i Frane Papić.

Ulaznice po cijeni od 30,00 kuna su u prodaji od ponedjeljka, 5. listopada  na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

O PREDSTAVI:

Dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše pa neoslovljene napetosti bujaju.

Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni.

Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji.

Čini se kao da tri verzije života dopuštaju da sami ispišemo i svoju četvrtu verziju.

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2019. uz odlične reakcije publike i medija.

Prva izvedba u Hrvatskoj održana je 17. listopada 2004. u kazalištu Mala scena u Zagrebu u režiji Ivice Šimića, prijevodu Martine Mencer Salluzzo i to u sljedećoj podjeli: Boris Svrtan, Nataša Janjić, Ivica Zadro i Vitomira Lončar koja je za ulogu Ines Finidori nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta (2005.) i nagradom Zlatni smijeh na Danima satire (2005.).

22. lipanj 2024 05:03