StoryEditorOCM
ĐiradaZADAR ORGAN FESTIVAL

U bibinjskoj crkvi Uznesenja BDM ove subote koncert pod nazivom „Krunidba saksofona“

Piše zadarski.hr
3. rujna 2021. - 21:41

Nakon spektakularnog otvorenja na Pozdravu suncu, Zadar Organ Festival se ovu subotu seli u Bibinje. Tom prilikom, u crkvi Uznesenja BDM, u 20 će sati nastupiti dvojica renomiranih austrijskih glazbenika, orguljaš Klaus Kuchling i saksofonist Hannes Kawrza.

Austrijski orguljaš i dirigent Klaus Kuchling glazbeno je obrazovanje stekao u Beču gdje je djelovao kao profesor na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti punih 14 godina. Nešto ranije, podučavao je orgulje na Konzervatoriju u Klagenfurtu, a u istom austrijskom gradu od 1992. djeluje kao glavni katedralni orguljaš. Osim što redovito nastupa kao solist diljem Europe i što djeluje kao član žirija u međunarodnim orguljskim natjecanjima, uspostavio je redovne orguljaške i komorne koncerte u Klagenfurtu. Njeguje široki spektar orguljskog repertoara, od baroka do suvremene glazbe.

image
Hannes Kawrza
Zadar Organ Festival

Kuchlingov kolega Hannes Kawrza studirao je saksofon u Grazu, Beču, Bloomingtonu i Angersu. Osim solističkih nastupa, nastupao je s brojnim orkestrima, orguljašima i pijanistima diljem svijeta. Trenutačno podučava saksofon u na Sveučilištu u Grazu i na Konzervatoriju u Klagenfurtu. Tijekom akademske godine 1991./1992. djelovao je kao gostujući predavač na američkom Sveučilištu Ball State u Muncieu, Indiana. U suradnji s K. Kuchlingom, snimio je nosač zvuka pod nazivom FREEquencies s djelima za orgulje i saksofon.

Dvojica kolega glazbenika i prijatelja svoju će suradnju predstaviti djelima J. S. Bacha, A. Guilmanta i G. Fauréa, te suvremenih skladatelja E. Bozze, M. Wasserfallera, V. Bräutigama, P. Planyavskog i G. Ftičara.

Ovi će glazbenici još jednom nastupiti u programu Zadar Organ Festivala 5. rujna, također u 20 sati. Nakon slovenskih orgulja Jenko u bibinjskoj crkvi, Klaus Kuchling će zasvirat na moćnom Eisenbarthu, velikim orguljama katedrale sv. Stošije, jednim od najvećih orgulja u RH, zasluženo nazvanim kraljicom svih instrumenata. Bit će to zaista krunidba jednog saksofona.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost dobrovoljne donacije.

16. listopad 2024 15:30