StoryEditorOCM
ĐiradaJAVNA AKCIJA

U četvrtak na Narodnom trgu pružimo podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Piše Zadarski.hr
20. svibnja 2022. - 18:53

U četvrtak (26. svibnja) organiziramo javnu akciju na Narodnom trgu od 10 do 12 sati kako bi informirali širu javnost o dostupnim besplatnim uslugama pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela“, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas - međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Uz to, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo - a prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta „Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.“

Tijekom protekle 3 godine Mreža podrške pružila je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga za više od 1700 osoba. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa.

Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. Krajem prethodne godine potpisan je novi ugovor za novo trogodišnje razdoblje podrške Mreže podrške.

Od 23. do 27. svibnja, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti.

26. travanj 2024 05:02