StoryEditorOCM
ĐiradaGLAZBENE VEČERI:

U crkvi Sv. Nikole nastupakvinteta Kalamos: izvest će Bersu i Ravela na drvenim puhačkim instrumentima

Piše KUZD/Zadarski.hr
29. srpnja 2020. - 11:11

U četvrtak, 30. srpnja na programu 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu je koncert kvinteta Kalamos koji će s početkom u 21 sat nastupiti u crkvi sv. Nikole.

Kalamos kvintet je prvi i jedinstveni reed kvintet u široj regiji. Pod tim pojmom podrazumijeva se sastav drvenih puhačkih glazbala koji koriste jezičak ili pisak (engl. reed). To su oboa, klarinet, saksofon, bas-klarinet i fagot uz njihove srodne varijante, koje su se na svjetskoj sceni pojavile prilično nedavno, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osnovan 2013. godine u Zagrebu, Kalamos kvintet je do danas održao niz koncerata uz pozitivne odjeke među publikom i kritikom. Često surađuje s domaćim i stranim skladateljima i tako širi koncertni repertoar za ovakav tip ansambla.

Kako znatan dio repertoara za novije vrste glazbenih ansambala čine transkripcije glazbene literature od 15. do 20. stoljeća, tako je kvintet posegnuo za opusom Blagoja Berse, jednog od najreprezentativnijih hrvatskih skladatelja s prijelaza 19. na 20. stoljeće, koji je, kao što znamo, mladost proveo u Zadru. Bersina su djela na programu predstavljena uz suvremenike Feruccia Busonija te Mauricea Ravela. Smještene u povijesni i stilski srodan kontekst, Bersine kompozicije dobivaju posebnu dimenziju i utvrđuju se kao ravnopravni izdanci općih kulturoloških tendencija s početka 20. stoljeća.

Ulaznice za koncert Kalamos kvintet - Bersiana po cijeni od 50 kn potražite na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 i od 19 do 21 sat, te online na ulaznice.hr.

19. travanj 2024 15:52