StoryEditorOCM
ĐiradaSTREAM ZADAR

U grad dolaze najbolji strani plesni pedagozi i umjetnici: evo kada počinju radionice

Piše Zadarski.hr
26. srpnja 2022. - 11:48

Svojom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM ZADAR koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus "zadarskog plesnog ljeta".

U prostorima Zadarskog plesnog ansambla odvijaju se radionice u periodu od 11. do 23. kolovoza, kada počinje Monoplay - festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

STREAM ZADAR, u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, je platforma edukativnih sadržaja koja se u širem smislu bavi suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina.

Smišljena je kao ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.

Stream ove godine otvara legendarna radionica Klein tehnike™ s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom koja već desetu godinu zaredom podučava na Stream-u. Radionica započinje 11. i traje do 15. kolovoza u dvorani Zadarskog plesnog ansambla, a prvenstveno je namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela.

Klein tehnika je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. Više informacija možete pronaći na stranici: http://www.kleintechnique.com.

Potom od 16. do 19. kolovoza slijedi radionica Balet za suvremene plesače s Libby Farr, baletnom umjetnicom svjetskog glasa koja je napravila veliki pomak u baletnoj pedagogiji za plesače suvremenog plesa i baletnih pedagoga koji se orijentiraju za takvu vrstu pedagogije.

Sat baleta polaznicima omogućuje osvještavanje tijela putem raspoznavanja koštano-mišićnih struktura kroz vježbanje i ponavljanje baletnog vokabulara. Kod vježbi na štapu naglasak je na izolaciji i otpuštanju zglobova u svrhu osvještavanja snage centralnog dijela tijela i pokreta koji omogućuju funkcionalno poravnanje. Vježbama na centru plesače se potiče na primjenu pravilnog tjelesnog poravnanja prilikom premještanja težine i nošenja tijela kroz prostor. Motivacija, flow i momentum ključni su elementi koji pomažu plesaču kretati se iz centralnog dijela tijela i dubinskih skupina mišića, čime postižu slobodu u dinamici i izražavanju.

Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica Call and Response Maše Kagao Knez, plesačice, koreografkinje i glumice koja se školuje na Školi tradicionalnog i suvremenog afričkog plesa Georges Momboye u Parizu i Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT) u Ljubljani.

Koristeći stavove zapadnoafričke plesne tradicije, principe suvremenog plesa i funkcionalnu praksu, radionica ohrabruje plesače na nadogradnju vlastitog plesnog izričaja i produbljivanje senzibiliteta u interpretaciji istog. Radionica se fokusira na svjesnost, preciznost, smjer pokreta i muzikalnost. Također se radi na odnosu između pokreta i ritma: dah kao ritmička komponenta, ritam kao polazište istraživanja, načini stvaranja fraza pokreta kao odgovor na ritmičke obrasce.

U terminu od 20. do 23. kolovoza polaznici će osim rada na samoj radionici pripremiti i kratke plesne i koreografske kompozicije kojima će se otvoriti izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – četrnaesti po redu festival posvećen solo formi koji će trajati od 23. do 27. kolovoza.

Pokrovitelji edukativnog ciklusa STREAM Zadar su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska Županija i Zaklada Kultura nova.

02. svibanj 2024 18:31