StoryEditorOCM
ĐiradaU PONEDJELJAK

U HNK Zadar gostuje dramski omnibus Tri žene koji govori o životu i radu tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora

Piše Zadarski.hr
29. ožujka 2023. - 10:00

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja "Tri žene" u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o  životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće: Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji  sjajnih glumica  različitog "glumačkog rukopisa"  koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i  društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

20. travanj 2024 04:22