StoryEditorOCM
ĐiradaPREMA TEKSTU TALIJANSKOG NOBELOVCA DARIA FOA

U Kazalištu lutaka pogledajte predstavu "Monolog kurve u ludnici"

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2018. - 11:08
monolog_kurve_u_ludnici021.JPG

Kazalište lutaka  Zadar nastavlja s predstavama za odraslu publiku u sklopu VEČERNJE SCENE, te dana 01.02.2018. u 20 sati prikazuje predstavu autora Daria Foa "Monolog kurve u ludnici" redatelja Živka Nižića, u prijevodu Nedjeljke Balić Nižić.

Dario Fo (1926.-2016.) dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1997.), jedan je od naplodonosnijih talijanskih dramatičara. Uz kazalište kao modus vivendi često se osvrtao na svakodnevicu. Monolog kurve u ludnici oblikovao je za svoju ženu glumicu Francu Rame. Kritički progovara o položaju žena u društvu; rasčlanjuje žensku pojavu na majku, domaćicu, mitološki lik, žrtvu, ali i buntovnicu.

"Monolog kurve u ludnici jedan je u spektru govora  jednog lica na pozornici koji je nobelovac Dario Fo oblikovao za svoju ženu glumicu Francu Rame. Kroz ženski govor i žensku muku života progovorio je vrlo kritički secirajući  društvenu agresiju u kojoj  ženski spol ostaje tradicionalna žrtva. Njegov je pristup kubistički, rasčlanjuje žensku pojavu na majku, domaćicu, mitološki lik i mnoge druge oblike kao žrtvu ali i kao buntovnicu. Žena koja je prisiljena postati prostitutkom, govori nam svoju tužnu priču u ludnici,transformira se u očajničku osvetnicu društvenoj (muškoj) tiraniji, ako treba sadašnjost može i u plamen. Sve te Foove žene koje personificira Franca Rame i postaju u njoj njegova ekspandirana Beatrice, voditeljica kroz samo jedan svijet - trajni Pakao života.

Ona je antipod Danteovoj spasiteljici koja ga vodi u raj, u vječno blaženstvo. Fo je šesti, posljednji  talijanski književni Nobelovac. Dante bi sigurno bio prvi da je toga nekad bilo pa bi ih onda  i na toj liniji mogli usporediti kroz likove Beatrice i France Rame. Prva vodi u raj, druga ostaje vjerna autoru u jedinom mogućem životu - Infernu", najavio je tako predstavu redatelj Živko Nižić.

25. travanj 2024 09:14