StoryEditorOCM
ĐiradaTJEDNI PROGRAM

U Kino Zoni pogledajte "Nerazumnog čovjeka‘‘, "Nepoznatu djevojku" i "Događaj" Vatroslava Mimice

Piše Zadarski.hr
1. rujna 2020. - 09:45

Nepredvidljiva priroda i vremenske neprilike uplele su svoje prste protekle nedjelje u program Kino Zone i projekcija Allenovog ''Nerazumnog čovjeka'' je morala biti odgođena. Pronašli smo brzo pronašli alternativni datum stoga nas ovaj tjedan umjesto planirane dvije očekuju čak tri projekcije u ljetnom kinu, a valja naglasiti kako iza svih naslova stoje velika autorska imena.

U četvrtak 3. rujna nam tako stiže jedna prava domaća filmska poslastica u režiji velikog Vatroslava Mimice, nezaboravna drama ''Događaj''. Podsjetimo se o čemu je tu riječ.

Seljak Jura i njegov unuk Marijan upute se na stočni sajam kako bi svog ishlapjelog konja prodali proizvođačima mesa. Na povratku kući presretnu ih lugar Ivan i njegov beskrupulozni ortak, lopov Matijević. Razbojnici ubiju Juru, ali Marijan bježi s novcem od prodaje konja kojeg su se htjeli dokopati te se skriva u lugarevoj kući.                                       

Nastao prema motivima pripovijetke A. P. Čehova, ''Događaj'' je bez ikakve sumnje jedan od ponajboljih filmova hrvatske kinematografije i još jedno izvanredno djelo u opusu nenadmašnog redatelja i scenariste Vatroslava Mimice kojem s projekcijom navedenog filma odajemo počast pošto nas je napustio ove veljače u dobi od 96 godina. 

Glavne uloge tumače neponovljivi Pavle Vujisić, Boris Dvornik i Fabijan Šovagović, dok se u ulozi dječaka Marijana pojavljuje sam redateljev sin, Sergio Mimica-Gezzan, danas međunarodno priznati TV redatelj. Valja istaknuti i to da je film osvojio nagradu za najboljeg glumca na 'Filmskim susretima', odnosno, 'Srebrnu arenu' za najbolji film u Puli 1969. Nemojte stoga propustiti ovu jedinstvenu priliku gledanja hrvatskog klasika na velikom ekranu!

Već idućeg dana, odnosno u petak 4. rujna očekuje nas odgođena projekcija gore spomenutog ''Nerazumnog čovjeka''.

Allenov ''Nerazuman čovjek'' govori nam priču o izmučenom profesoru filozofije koji nađe volju za životom kad počini egzistencijalni čin. Profesor filozofije Abe Lucas emocionalno je na dnu dna, nesposoban pronaći bilo kakav smisao ili radost u životu.  


Abe smatra da sve što je pokušao učiniti, od političkog aktivizma do poučavanja, nije imalo nikakvog smisla niti značaja. Ubrzo nakon što stigne na fakultet u gradić u kojem će predavati, Abe se zbliži s dvije žene: Ritom Richards, usamljenom profesoricom koja želi da je spasi od njezina nesretnog braka i Jill Pollard, njegovu najbolju studenticu, koja mu postaje najbliži prijatelj.

 

Emocionalno rastresenog profesora filozofije Abea Lucasa tumači uvijek fantastični Joaquin Phoenix, dok ostatak ovog neobičnog ljubavnog trokuta čine još i Emma Stone, odnosno, ‘indie kraljica’ Parker Posey. Naravno, Allen se ponovno pobrinuo da njegov dobro provjeren koktel drame, komedije i romantike savršeno funkcionira, a vama samo preostaje da nam se pridružite na projekciji.    

Nedjelja 6. rujna rezervirana je pak za kriminalističku dramu s elementima misterije ''Nepoznata djevojka'' u režiji slavne braće Dardenne.

Priča prati Jenny, mladu liječnicu opće prakse koja se osjeća krivom što nije otvorila vrata svoje ordinacije djevojci koja je ubrzo nakon toga pronađena mrtva. Saznavši od policije kako nemaju načina identificirati je, Jenny ima samo jedan cilj: otkriti ime mlade djevojke kako je ne bi anonimno pokopali – kako ne bi nestala kao da nikad nije živjela.

Glavnu ulogu u ''Nepoznatoj djevojci'' tumači sve popularnija Adèle Haenel koju ste već imali prilike gledati u Kino Zoni i to u fantastičnom filmu ''Portret djevojke u plamenu'', a valja naglasiti kako je za film braće Dardenne zavrijedila nagradu za najbolju glumicu na SESC film festivalu u Brazilu.

Ulaznice, po standardnoj cijeni od 20 kn se mogu kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka projekcije.

* Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.

 

 

24. travanj 2024 06:41