StoryEditorOCM
ĐiradaBESPLATAN ULAZ

U Kino Zoni projekcije dokumentarnog filma ‘‘Knin-Zadar‘‘ te finalne večeri festivala kratkometražnog filma ‘‘Adria Shorts‘‘

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2023. - 08:26

Vjetar nas nije uspio prekinuti u činu istjerivanja đavla na ljetnoj pozornici uz klasik ‘‘Egzorcist‘‘, a za nedjelju vam pak pripremamo nešto posve drugačije!

Od 20.30h vas tako očekuje zadarska premijera nagrađivanog kratkog dokumentarca ‘‘Knin-Zadar‘‘ Melite Vrsaljko, dvostrukog pobjednika Liburnia Film Festivala! Melita će nam nakon projekcije u kratkim crticama reći nešto više o samom procesu snimanja filma i svim izazovima kroz koje debitant prolazi u svojem kreativnom procesu.

Zatim na red stiže revija pobjednika prvog izdanja festivala kratkometražnog filma ‘Adria Shorts‘ koju će nam predstaviti njezin direktor i osnivač, Velimir Grgić!

U prvijencu Melite Vrsaljko ‘‘Knin – Zadar‘‘ pratimo svakodnevicu redateljičina oca, skretničara na željezničkoj postaji Benkovac, u kojoj vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim desetljećima dvadesetog stoljeća.

Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa. Spomenut ćemo i kako je ‘‘Knin-Zadar‘‘ nedavno osvojio priznanje za najbolji film na 21. izdanju Liburnia Film Festivala.

Reviju ‘Adria Shorts‘ festivala otvara crnogorska drama ‘‘Dora‘‘ koja kazuje priču o udovici čiju izgubljenost i nesigurnost u život neutralizira jedan izgubljeni pas. Slijedi potom nizozemski dokumentarac ‘‘Heroj na papiru‘‘ o 41-godišnjem recepcionaru i povremenom imitatoru Lucky Lukea, Rutgeru, koji je zasjenjen svojim alter-egom, kaubojem koji puca brže od svoje sjene. Reviju nastavlja američki animirani film ‘‘Jutarnja radost‘‘ čija radnja prati pijanista, odnedavna udovca koji doživi neočekivan susret.

U eksperimentalnom filmu ‘‘Iza tkalačkog stana‘‘ doznajemo nešto više o utjecaju rata na žene naglašavajući silovanje kao ratni zločin 1945. godine. Glazbeni video ‘‘Ganbatene‘‘ posvećen je svima najdražima koji u životu uvijek zabrljaju, bilo sami ili zbog drugih, a na samom kraju manifestacije nas očekuje i pobjednik Grand Prixa, tajvanski animirani film ‘‘Sedma noć - MaoMao se vraća‘‘ čija priča prati malog dječaka koji čeka povratak svoje izgubljene voljene mačke MaoMao. Hoće li se MaoMao vratiti na oproštaj ili je zaboravila na svog vlasnika?

Večer posvećena kratkometražnom filmu započinje u 20.30h, a ulaz na projekcije je BESPLATAN!

02. svibanj 2024 02:01