StoryEditorOCM
ĐiradaU NEDJELJU

U Kino Zonu stiže dokumentarni film Jean-Gabriela Périota, ‘’Povratak u Reims (Fragmenti)’’

Piše Zadarski.hr
26. studenog 2021. - 09:11

Nakon putujućeg ‘ZFF-a’, u nedjelju 28. studenog od 20.30 h, u goste nam stižu glavni urednik časopisa „15 dana“, Tomislav Brlek, i direktorica ‘Subversive Film Festivala’ te članica žirija ovogodišnjeg festivala u Veneciji, Dina Pokrajac.

Tom prilikom održati će se promocija časopisa za umjetnost i kulturu „15 dana“ o kojem će najviše kazati Tomislav Brlek, ali i Dina Pokrajac te moderator, umjetnički savjetnik Kino Zone, Mario Županović čiji su vrijedni tekstovi pronašli mjesto na stranicama časopisa „15 dana“. Drugi dio razgovora biti će usmjeren na Dinu Pokrajac koja će podijeliti iskustvo i anegdote žirija jednog od najvećih svjetskih festivala, venecijanske Mostre, a potom će biti prikazan i najnoviji dokumentarni film Jean-Gabriela Périota, ‘’Povratak u Reims (Fragmenti)’’ kojeg nam dovodi s ovogodišnjeg “Subersivea”.

Inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona, Périotov film se služeći arhivskim snimkama pripovijeda intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas. U autobiografskom eseju „Povratak u Reims“ sociolog i filozof Didier Eribon ogolio je društvene nejednakosti i nasilnost eksploatacije vrativši se sjećanjem u svakodnevicu vlastite radničke obitelji kako bi dešifrirao opću političku evoluciju radništva. Fascinantno književno djelo memorijske refleksije u Périotu susreće virtuoznog filmaša koji poput metalurga rudari po arhivskoj građi raznolikih izvora (televizijske vijesti, dokumentarci, fikcija) i daje joj na relevantnosti. Rezultat je nekonvencionalna filmska ekranizacija jednog od najutjecajnijih memoara 21. stoljeća koji je pokrenuo „klasni coming-out.“

‘’Povratak u Reims (Fragmenti)’’ našao se ove godine u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na festivalima u Cannesu i San Sebastiánu, a za naraciju je zaslužna proslavljena francuska glumica Adèle Haenel.

27. travanj 2024 02:41