StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

U Kneževoj palači projekcija hvaljene ratne drame ‘Visoka djevojka‘

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2020. - 10:55

Veljaču u Kino Zoni obilježili su izvanredni naslovi poput Almodovarovog ''Tuga i slava'', ''Jadnici'' Ladj Lya, panel rasprava na temu 'Subversive u kontekstu politizacije umjetnosti' i popratna projekcija filma ''Ray i Liz'', repriza višestruko nagrađivanog ''Parazita'' i ''Medene zemlje'', a gostovali su nam i izuzetno talentirani autori Luka Hrgović i Dino Julius sa svojim kratkometražnim SF-om ''Slice of Life''. Za sam kraj mjeseca, u petak 28.02. nam pak stiže i hvaljena ratna drama ''Visoka djevojka''. Projekcija filma održat će se u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u petak s početkom u 20 sati. 

Smještena u jesen 1945. u Lenjingrad, priča prati djevojku Iyu, medicinsku sestru u bolnici za ratne veterane koja i sama pati od određenog oblika PTSP-a zbog kojeg su je ranije otpustili iz vojske. Iya uz psihički i fizički iscrpan posao skrbi i o dječaku Pašku kojeg predstavlja kao svojeg premda je on ustvari sin njezine prijateljice, bivše suborkinje i ljubavnog interesa, Maše. Kad se Maša konačno vrati s ratišta, dočekaju je šokantne vijesti koje kod već dobrano uzdrmanih djevojaka izazivaju dodatne traume.

Režiju ove izvanredne, a nerijetko i mučne drame potpisuje talentirani ruski redatelj Kantemir Balagov koji je inspiraciju za film pronašao u kratkim pričama i ispovijestima žena u Drugom svjetskom ratu u kontroverznoj knjizi Rat nema žensko lice nobelovke Svetlane Aleksijevič. Film propituje posljedice ratnih trauma, pokušaj adaptacije u normalnom svijetu i položaj žena u takvom okruženju, odnosno, bavi se odnosom djevojaka i njihovoj neraskidivoj vezi.

Na trenutke mučan i težak za gledanje, a s druge strane odlično snimljen, režiran i odglumljen, ''Visoka djevojka'' je jedan od onih posebnih filmova kakvi se ne snimaju često i kojeg svakako treba pogledati. Uz brojna priznanja s kojima se dosad okitio, valja svakako izdvojiti nagrade za najbolju režiju i FIREPRESCI u programu 'Izvjestan pogled' prošlogodišnjeg festivala u Cannesu.

Ulaznice možete kupiti svakim radnim danom od 8 do 14h u prostorijama Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji projekcije 45 minuta prije početka.

image
KINO ZONA
Kino Zona

 

 

25. travanj 2024 15:31