StoryEditorOCM
Đirada"ZAKON ZAGORE"

U ljetnom kinu u Biogradu na moru: neobična ljubavna priča između Ante i Anđelije koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih...

Piše B. S.
15. srpnja 2024. - 13:15

Kazališna predstava "Zakon Zagore" održat će se u petak, 17. srpnja, u Ljetnom kinu u Biograd na Moru s početkom u 21 sat. Turistička zajednica grada Biograda na Moru u sklopu kulturnog ljeta organizira gostovanje splitske predstave koja će biti besplatna za sve posjetitelje.

Predstava Zakon Zagore donosi neobičnu ljubavnu priču između Ante i Anđelije koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih te “ruši” stereotipan pogled na splitske doseljenike, tzv. Vlaje koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i u njemu tražili bolju budućnost. Njihova je migracija uvelike utjecala na rast i razvoj Splita, identitetski ga obogatila i donijela mu neke specifičnosti.

Anđelija,  koju u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja,  u ovoj je predstavi  na neki način  ona ista ili slična Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti- Ivo Brešan i Miljenko Smoje.

"Zakon Zagore" je nova predstava autora i redatelja Ivana Lea Leme u kojoj nastavlja “rasplitati” identitetske pletere grada Splita i splitske publike. Obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas pa osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka. Kroz melodramatičnu potku propliću se komični, ali tragikomični prizori sudbina koje su nam svima i poznate i nepoznate i u kojima možemo  prepoznati čak i naše pretke.

Igraju: Lidija Florijan/Ana Gruica Uglešić/Mia Vladović/Nada Kovačević/Ivana Gudelj/Andrea Mladinić i Matija Grabić

Glas radijskog spikera: Ivo Perkušić/Glasovi djece: Mikula i Jadran Vladović/Glas odraslog Josipa:Tomisav Topić/Glas Petra Krešimira Pehara: Siniša Čović/Glas druga Tita: Ivan Leo Lemo

07. rujan 2024 14:49