StoryEditorOCM
ĐiradaLJETNI PROGRAM

U ponedjeljak projekcija filma "Star Wars" u dvorištu "Stare škole" u Sv. Filip i Jakovu

Piše Zadarski.hr
20. kolovoza 2023. - 08:41

Nakon održane projekcije filma "Ralje" na Kontovom mulu ljetni program filmskih projekcija na otvorenom u Sv. Filip i Jakovu ide dalje. U ovaj ponedjeljak 21.08. u 21:00 h u dvorištu "Stare škole" udruga "Super 8" i TZ Sv. Filip i Jakov pripremaju tako besplatnu projekciju još jednog kultnog ostvarenja na kojem su odrasle sve generacije; filma "Star Wars: A New Hope" iz 1977. godine.

S obzirom na to da se "Ratovi zvijezda" još uvijek nalaze u jednom od svojih najvećih razdoblja aktivnosti i kreativnosti, može se lako zaboraviti koliko je utjecajan bio prvi nastavak "Star Wars: A New Hope" nakon izlaska 1977. Od koncepata kao što su Jedi, Sila i Wookiees do njegovih vizualnih sadržaja i šire, "Nova nada" promijenila je tijek filmskog stvaralaštva, kulturu i način na koji publika gleda i slavi film.

"Ratovi zvijezda: Epizoda IV - Nova nada" izvorno je objavljen kao "Ratovi zvijezda" te je prvi dio originalne trilogije i prvi objavljeni film "Ratovi zvijezda". Film je smješten 19 godina nakon formiranja Galaktičkog Carstva i događaja Osvete Sitha; završena je izgradnja "Zvijezde smrti", oružja koje može uništiti planet. Nakon što princeza Leia Organa, vođa Saveza pobunjenika, dobije planove i informacije o oružju u nadi da će pronaći slabost neprijatelja, biva oteta i odvedena na "Zvijezdu smrti". U međuvremenu, mladi farmer po imenu Luke Skywalker upoznaje Obi-Wan Kenobija, koji je godinama živio povučeno na pustinjskom planetu Tatooine. Kada je Lukeov dom spaljen, a njegovi teta i ujak ubijeni, Obi-Wan započinje Lukeov Jedi trening dok oni—zajedno s Hanom Solom, Chewbaccom, C-3PO i R2-D2 pokušavaju spasiti princezu iz Carstva.

Nadahnut filmovima kao što su Flash Gordon i samurajskim filmovima Akire Kurosawe, kao i kritičkim djelima poput "Heroja s tisuću lica" Josepha Campbella i knjiga "Dine" Franka Herberta, Lucas je još 1974. započeo rad na "Ratovima zvijezda" a koji se danas smatra jednim od najuspješnijih i najutjecajnijih filmova svih vremena. Produciran s proračunom od 11.000.000 američkih dolara, objavljen 25. svibnja 1977., film je postao jedan od najuspješnijih svih vremena, zaradivši 215 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama i 337 milijuna dolara u inozemstvu tijekom originalnog prikazivanja u kinima, a dobio je i 10 nominacija za Oscara. Film je odabran da ga sačuva Kongresna knjižnica kao dio svog Nacionalnog filmskog registra.

28. travanj 2024 07:48