StoryEditorOCM
Đirada‘DRAGON TEATAR‘

U Salima premijera predstave „Dom Bernarde Albe“ prema djelu španjolskog pisca Federica Garcie Lorce

Piše Zadarski.hr
5. srpnja 2023. - 22:25

Ulaskom u 2023. godinu ‘Dragon teatar‘ obilježava desetogodišnjicu rada u mjestu Sali na Dugom otoku.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ koja je nastala prema istoimenom djelu američkog romanopisca Franka Bauma publici je prikazana 26. lipnja, a večeras, 5. srpnja, će se premijerno, te 6. srpnja reprizno, izvesti predstava „Dom Bernarde Albe“ prema djelu španjolskog pisca Federica Garcie Lorce.

Federico Garcia Lorca je bio utjelovljenje istinskog stvaraoca: prezirao je svaku komercijalizaciju književnosti, svaku banalizaciju njena izričaja i dosega, svaku neosjetljivost prema ideji o čistom pjesništvu i autentičnom stvaralaštvu, svaku zabranu koja bi umanjila, nagrdila ili unakazila poetsku ili proznu ekspresiju.

Španjolski pjesnik i dramatičar Federico Garcia Lorca (Fuente Vaqueros/ Granada, 05.06.1898 - Viznar/Granada,19.08.1936.) bio je sin imućnog andaluzijskog zemljoposjednika; studirao književnost i pravo, učio glazbu, da bi 1919. otišao u Madrid, gdje je upoznao španjolske intelektualce toga doba. Od 1929. do 1930. boravio u SAD-u i posjetio Kubu, potom se vratio u novoproglašenu Republiku Španjolsku. Na poziv svojega granadskog prof. socijalista F. de los Riosa, postaje direktorom i umjetničkim animatorom studentskog putujućeg kazališta „La Barraca“, s kojim obilazi i najzabačenije krajeve Španjolske prikazujući djela španjolskih klasika i provodeći ideju o društvenoj ulozi kazališta. Građanski rat zatekao ga je u Granadi, gdje je uhićen i strijeljan.

Lorca je najugledniji španjolski pjesnik 20. st., koji je spontanim stvaralačkim nagonom sjedinio tradicionalne vrijednosti španjolske književnosti, narodne baštine te moderna strujanja svojega doba.

U svojim najsnažnijim dramama on je pjesnik ljudske strasti i patnje, neposredan i slikovit. Glavni su aktanti u njegovim tragedijama žene, njihova ljubav, čulnost, materinstvo, opterećenost društvenim i religioznim predrasudama. Najpoznatije su drame „Krvava svadba“ (Bodas de sangre, 1933), „Yerma“ (1934) i „Dom Bernarde Albe“ (La casa de Bernarda Alba).

 „Dom Bernarde Albe“ posljednja je drama koju je napisao Federico Garcia Lorca, samo nekoliko mjeseci prije nego što će biti pogubljen. Radnja je smještena u jednom andaluzijskom selu za vrijeme žalovanja za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde koje prema tradiciji traje osam godina. Za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće.

U predstavi glume šest polaznica Kazališne škole za mlade: Ivona Petešić Frka, Hana Milić, Marijela Orlić, Enola Petešić, Marijeta Novosel, Dita Maria Gašpar, te dugogodišnji članovi Dragon teatra: Ante Mihić, Nada Dominis, te Sani Burin.

Režiju i kostimografiju potpisuje Maja Šimić, a majstor tehnike je Marino Petešić.

Predstavu su podržali Turistička zajednica općine Sali, Osnovna škola „Petar Lorini“  i Hrvatska knjižnica i čitaonica Sali.

27. travanj 2024 18:45