StoryEditorOCM
ĐiradaIMAJU I STREAM!

U sklopu nove sezone Javne sociologije održava se tribina „Građanski odgoj kao razvojni potencijal: perspektive mladih u lokalnoj zajednici“

Piše Zadarski.hr
12. siječnja 2022. - 20:10

U sklopu nove sezone Javne sociologije održat će se javna tribina pod naslovom: „Građanski odgoj kao razvojni potencijal: perspektive mladih u lokalnoj zajednici“.

Na ovu temu u okviru razvojnih potencijala i perspektiva mladih u lokalnoj zajednici razgovaramo s doc. dr. sc. Markom Kovačićem i dr. sc. Nikolom Baketom s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Tribinu moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Rasprave o građanskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj traju od druge polovice 1990-ih. U tom periodu provedba se oslanjala na pojedine projekte i entuzijazam pojedinaca, a službeno je GOO kao međupredmetna tema u okviru obrazovnog sustava zaživio tek 2019. godine.

Usto, pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave započele su s uvođenjem izvannastavnih aktivnosti u školama u svojoj zajednici ili razvojem fakultativnih predmeta.

Indikativno je da istraživanja političke pismenosti u Hrvatskoj provedena u 2010., 2015. te 2021. godini pokazuju niske razine političke pismenosti učenika, ali i određene pomake vezano uz stavove.

U cilju suzbijanja bolesti COVID-19 na ulazu je obvezno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu. Iz istog razloga, broj posjetitelja Multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar tijekom javnog događanja je ograničen, a bitno je i za naglasiti da će se na stranicama Javne sociologije uživo prenositi predavanje. 

O sudionicima:

Dr. sc. Nikola Baketa znanstveni je suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Diplomirao je na Central European University gdje je specijalizirao komparativnu politiku, te na Fakultetu političkih znanosti gdje je specijalizirao javne politike. Fokus rada su mu građanska kompetencija mladih te građanski odgoj i obrazovanje. Jedan je od voditelja posljednjeg istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda u Hrvatskoj.

Doc. dr. sc. Marko Kovačić znanstveni je suradnik zaposlen u Institutu za društvena istraživanja gdje se bavi proučavanjem mladih. Naslovni je docent na Sveučilištu u Rijeci gdje predaje kolegije na temu mladih, a na istom sveučilištu pokrenuo je i prvi akademski studij o mladima u Hrvatskoj. Osim toga, nacionalni je korespondent za politike za mlade pri Vijeću Europe i Europskoj komisiji i Youth Wiki nacionalni korespondent za Europsku komisiju, a u zadnjih devet godina sudjeluje u gotovo svim policy procesima vezanima za mlade na razini Hrvatske, EU i Vijeća Europe. M. Kovačić doktorirao je javne politike na Sveučilištu u Ljubljani, magistrirao političku znanost na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a javne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Bio je gostujući istraživač na sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni.

26. travanj 2024 21:35