StoryEditorOCM
ĐiradaPROSTOR SV. DOMINIKA

U sklopu Plesne sezone u utorak se održava predstava Transformeri 2 autora i izvođača Ide Jolić i Marina Lemića

Piše Zadarski.hr
20. rujna 2021. - 14:54

U utorak, 21. rujna s početkom u 20 sati u prostoru sv. Dominika (Kazalište lutaka Zadar) održat će se u sklopu Plesne sezone predstava Transformeri 2 autora i izvođača Ide Jolić i Marina Lemića. Zadrani su imali prilike vidjeti prvi dio Transformera u lipnju prošle godine, a kako se pokazao velik interes prilikom sjajne izvedbu ovo dvoje izvođača, Zadarski plesni ansambl, organizator Plesne sezone, odlučio ih je ponovno ugostiti s novom predstavom. Za prvi dio autori su osvojili Nagradu strukovnih udruga suvremenog plesa za sezonu 2018./2019. za najbolju koreografiju, a Ida Jolić i za najbolju pojedinačnu izvedbu. Zadranin Marin Lemić osvojio je Nagradu hrvatskog glumišta 2020. godine za najbolje umjetničko ostvarenje.

Plesna sezona sufinancirana je iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2021. godinu. Rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Predstava Transformeri 2 druga je etapa istraživanja ideje transformativnog tijela i kao takva, predstavlja nastavak uspješnice Transformeri, prvog autorskog rada Ide Jolić i Marina Lemića. U novom duetu nastavlja se propitivanje komunikacije između dvaju fluidnih entiteta koji su definirani jedino konstantnom promjenom, vođenom unutarnjim impulsima, ali i vanjskim podražajima. Pritom se iz prve predstave preuzima metodologija kreiranja vokabulara kroz pokret, mimiku i glas, a kao novi element tjelesne ekspresije i komunikacije pojavljuje se dodir, čime se transformacijski procesi preuzeti iz prve faze istraživanja dodatno obogaćuju, dok se istovremeno stvara raskošna vizualna metaforika. Za razliku od prethodne predstave, u kojoj se postavljalo pitanje o prirodi transformacijskih procesa, odnosno pitanje njihove pojedinačnosti ili dijeljenosti te njihova međudjelovanja, u Transformerima 2 naglasak je na istovremenoj zajedničkoj transformaciji dueta kao kompleksne cjeline i istraživanju utjecaja koje to zajedničko, dijeljeno, uvijek iznova transformirano i transformirajuće tijelo vrši na svoju okolinu.

Projekt je nastao kroz rezidencijalni program Mediteranskog plesnog centra i Zadarskog plesnog ansambla, podržan je sredstvima programa Ministarstva kulture i medija i realiziran u koprodukciji s Hrvatskim institutom za pokret i ples kroz Tjedan za suvremenog plesa.

Ulaznice se mogu kupiti na balagajni Kazališta lutaka Zadar jedan sat prije predstave, ili rezervirati preko facebook stranice Ansambla ili gmail adrese zadarskiplesniansambl@gmail.com

Tko je tko

Koreografija i izvedba: Ida Jolić i Marin Lemić

Oblikovanje zvuka i glazba: Luka Gamulin i Mislav Vidaček

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Fotografija i kostimografija: Iva Korenčić

Tekst: Ana Vnučec

Produkcija: Ivan Mrđen

Trailer: Iva Korenčić i Luka Gamulin

Zahvala: Tana Mažuranić

23. travanj 2024 23:28