StoryEditorOCM
ĐiradaU SUBOTU

U Splitu će se održati predstava Gozd - danse macabre u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla

Piše Zadarski plesni ansambl
25. rujna 2020. - 13:51

U subotu, 26. rujna u 20 sati u Amfiteatru Doma mladih u Splitu, održat će se predstava Gozd - danse macabre u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg i najpoznatijeg ansambla suvremenog plesa u Dalmaciji. Nastao davne 1991. Ansambl je do sada producirano oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine organizatori su Monoplaya - festivala suvremenog plesa solo forme, jedinog takvog festivala u Hrvatskoj. 

Gozd - danse macabre plesna je drama u dva čina. U ovom nadasve nesvakidašnjom i neobičnom scenskom djelu tematiziraju se rituali zapisani u memoriji tijela povezani s osobnim i kolektivnim tradicijama. Koreografkinja Matea Bilosnić inspiraciju je našla u povijesnim zapisima artefakta ljudskog tijela i vizualnim prikazima plesa. Neki od njih utkani su u povijest, dok su neki novonastali, a referiraju se na suvremeni način kulture i umijeća življenja. Važan trag je i umjetnost s početka 20. stoljeća koja se zapisuje pokretom i gestom, dok se velika pozornost pridaje zajedništvu, suradnji i međusobnom povjerenju kako osoba u predstavi, tako i na široj razini. Gozd meditira o vremenu, prostornim odnosima, strukturama i intencijama iza radnji. Apstrakcijom formi nađenih u prirodi i ponavljajućih uzoraka koji se prevode u specifičan plesni jezik kreira se pletivo koraka i sekvenci, utopija plesa, težeći utopiji svijeta.

U predstavi nastupaju: Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Natali Perić, Josipa Štulić i Sanja Petrovski.

Osim vlastite plesne produkcije u matičnom gradu, Zadarski plesni ansambl nastoji zbog vidljivosti plesne umjetnosti i razvoja kazališne publike prikazati plesne predstave cijeloj Hrvatskoj. Predstava Gozd izvedena je isključivo zadarskim snagama i dokaz je postojanja profesionalizacij plesne scene u Zadru. Gostovanje je podržano od strane Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova.

 

 

 

25. travanj 2024 08:16