StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

U srijedu pogledajte dokumentarac o globalno poznatoj aktivistici Greti Thunberg

Piše Zadarski.hr
9. studenog 2021. - 21:50

Zbog tehničkih poteškoća nažalost nismo u mogućnosti prikazati film "Posljednja noć u Sohou" koji je predviđen u programu za srijedu 10.11., no unatoč tom problemčiću za vas smo pronašli najbolju zamjenu stoga ćete u istom terminu u Kino Zoni moći pogledati izvrstan i iznimno aktualan dokumentarni film "Greta" koji je premijeru imao na ovogodišnjoj Mostri, najavljuju iz Kino Zone.

Spomenutim filmom obilježavamo Globalni dan akcije te inicijativu učenika inspiriranu Gretinim djelovanjem, "Fridays For Future" koja će održati 12. studenog u Zagrebu "Klimatski marš za opstanak" kojim poručuju: „Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!“

U ljeto 2018., 15-godišnja Greta Thunberg započinje svoj glasoviti školski štrajk za klimu. U samo nekoliko mjeseci njezina ‘mala protestna akcija’ prerasta u globalni pokret. Greta, tiha djevojka iz autističnog spektra postaje svjetski poznata aktivistica.

U biografskom filmu GRETA švedskog dokumentarista Nathana Grossmana, premijerno prikazanom u Veneciji, pratimo je na putu da spasi svijet - od prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora koje je održala u utjecajnim institucijama diljem svijeta. Film pokazuje i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom. U ožujku 2019. Greta Thunberg je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a časopis Time proglasio ju je osobom godine.

Od kada je pokrenula globalni pokret, Greta se susrela s nizom moćnih političara i drugih javnih osoba, postala je poznata po svojem oštrom obraćanju šefovima država u Ujedinjenim narodima, ali i po motiviranju milijuna mladih ljudi širom svijeta da razmisle o klimatskim izazovima. Svojim aktivizmom pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne, a drastične promjene na razini pojedinih država za sada još nisu donesene.

"Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost."(Greta Thunberg)

Dokumentarni film "Greta" na programu je u srijedu 10.11. u 20.30 h, na već poznatoj lokaciji Kino Zone u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Koncertna dvorana Kneževe palače) od 19:30 h.

*Za prisustvovanje projekciji nije potrebna COVID potvrda, ali zbog ograničenog broja sjedalica osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.

16. travanj 2024 08:28