StoryEditorOCM
ĐiradaFILIPJANCI OBNAVLJAJU STOGODIŠNJU TRADICIJU

U subotu navečer „Na vr sela“ održavaju 1. Maraška fest

Piše Zadarski.hr
4. srpnja 2019. - 21:14
Maraska

Turistička zajednica Općine Sveti Filip i Jakov najavljuje svoju novu manifestacija 1.MARAŠKA FEST koji će se održati u subotu 6. srpnja od 19,00 sati na trgu „Na vr'sela“ u Sv.Filip i Jakovu.

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST  održati će se prvi puta u Sv.Filip i Jakovu, a cilj manifestacije je prezentirati priču o maraški, njezinoj proizvodnji, preradi i ponuditi proizvode od maraške  posjetiteljima.

Vjerujemo da to možemo turistički valorizirati budući da postoje sve povijesne činjenice  i da će ova manifestacija kao i naš Festival cvijeća postati brend našeg mjesta i Općine, poručuju iz TZ.

Činjenica je da su nekad u Sv.Filip i Jakovu  postojala polja-plantaže maraške tako da je gotovo svaka obitelj imala stabla maraške čije je plodove koristila u vlastitim kućanstvima, ali

Također u Sv.Filip i Jakovu je  prije 100 godina otvorena i  mala destilerija- pogon za preradu maraške, a postojao je  također i dućan u kojem su se mogli kupiti likeri od maraške.

To je sve bilo u to vrijeme zahvaljujući prijateljskoj liniji plemića Borelli koji su imali svoje ljetnikovce i imanja u Sv.Filip i Jakovu i familije Luxardi koji su imali tvornicu likera u Zadru ( današnja „Maraska“ ).

26. travanj 2024 17:53