StoryEditorOCM
ĐiradaU BOŽIĆNOM DUHU

U suradnji s Koncertnim uredom, Volonterski centar Zadar organizirao je Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer

Piše Zadarski.hr
8. prosinca 2022. - 21:21

U srijedu je u suradnji s Koncertnim uredom Zadar Volonterski centar Zadar organizirao je Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer u Koncertnoj dvorani braće Bersa.

Program smo započeli s dječakom Arseniyem Oliinykom, koji je najzaslužniji za pokretanje cijelog našeg programa za izbjeglice iz Ukrajine jer nam se zajedno sa svojom majkom Valentinom prvi obratio za pomoć. Zahvaljujemo mu na hrabrosti da svoju priču podijeli s nama, kao i na divnoj prezentaciji koju je napravio na temu svoje domovine i života Ukrajinaca u Hrvatskoj.

U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici iz Ukrajine i Hrvatske, kako već etablirani, tako i mlade glazbene nade.

Započeli smo u božićnom duhu pjesmom „My only wish“ Britney Spears u izvedbi Anamarije Kasumović, koja je predstavljala Glazbeno-scenski studio ARIJA. Na čelu studija je naša poznata sopranistica Nela Šarić, a službeni korepetitor studija je Tomislav Košta.

Dječja klapa Baliniera nastala je 2015. godine iz dječjeg zbora Glazbene škole Blagoja Berse PO Preko te je jedina dječja klapa na otoku Ugljanu. 2017. godine nastupali su u emisiji Lijepom našom, a 2018. osvojili su zlato na natjecanju u Puli te im je iste godine dodijeljen grb općine Preko. S glazbenom voditeljicom Nadom Smoljan sinoć su izvodili tradicionalne dalmatinske klapske pjesme.

Taras Mogilevsky je idejni začetnik ovog događaja. Rođen je u gradu Luhansku na istoku Ukrajine. Od rane mladosti svira gitaru te je nagrađivan kao solo-izvođač. Kao glazbenik proputovao je cijeli svijet, a u Zadru, u koji se zaljubio, nastavlja svoj glazbenički put. U prvom dijelu koncerta na električnoj gitari izvodio je skladbe na varijaciju teme Morskih orgulja koje su ga oduševile kad je stigao u Zadar, a u drugom dijelu glazbu koja ga je odredila u životu, kao i autorsku verziju ukrajinske himne.

Bogdan Mogilevsky je Tarasov brat kojeg je životni put prije 20 godina doveo u naš grad. Pjeva u Mješovitom pjevačkom zboru Condura Croatica. Sinoć je u bratovoj pratnji otpjevao ukrajinsku narodnu, kao i Oliverovu pjesmu „Meni trebaš ti“.

Glazbenu školu Blagoja Berse predstavljali su Solomia i Nazar Skubik iz Ukrajine te Adrijan Mitrović i Leona Ušalj s otoka Ugljana na klasičnim gitarama. Točke je pripremila profesorica Dijana Penezić.

Marianna Ilkiv poznata je ukrajinska pjevačica i skladateljica iz Lavova. Solist je najviše kategorije vojnog limenog orkestra Nacionalne akademije kopnenih snaga Hetman P. Sahaydachny te osnivačica Glazbene škole „Ilkiv School“. Njene pjesme slušaju se na nekoliko kontinenata, a sinoć je izvodila svoje autorske pjesme kao i Terezinu „Moja posljednja i prva ljubavi“. U njenoj klavirskoj pratnji nastupila je i djevojčica Vladislava Kulakova.

Ovim putem od srca zahvaljujemo svim izvođačima koji su se spremno odazvali našem pozivu te nas oduševili svojim interpretacijama. Hvala i našoj Ukrajinki Alli Mukshymenko koja je na ukrajinskom jeziku za svoje prisutne sunarodnjake najavila sinoćnji program. Ogromne zahvale Koncertnom uredu Zadar na ustupljenom prostoru, svim djelatnicima na bezrezervnoj podršci, a ponajviše producentici Sunčici Špoljarević na nepresušnom izvoru ideja, truda, energije i dobre volje kako bi dugotrajna priprema kao i sama izvedba sinoćnjeg događaja prošle na najbolji mogući način. Na kraju, ali jednako važno, zahvala i našim sugrađanima koji su prepoznali sinoćnji koncert kao vrijedan moment u procesu integracije izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo te nas počastili svojim posjetom u velikom broju.

Navedena aktivnost održana je u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga "MI" - Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i azilanata na lokalnoj razini sukladno važećim politikama i zakonodavnom okviru. Projektnim aktivnostima ističu se činjenice utemeljene na znanju i znanosti i promoviraju viši standardi za integracijske procese i facilitira suradnja među dionicima. Povećana razina svijesti omogućava pristup informacijama i jačanje veza između različitih sektora uključenih u proces integracije.

18. travanj 2024 20:44