StoryEditorOCM
ĐiradaEVO ŠTO VAS OČEKUJE

U utorak se obilježava 189. godišnjica osnutka Narodnog muzeja. Ulaz je besplatan, ali uz COVID potvrdu

Piše Zadarski.hr
29. studenog 2021. - 13:05

U utorak se obilježava 189. godišnjica osnutka Narodnog muzeja. Organizirano muzejsko djelovanje u Zadru počinje 1832. godine. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa, Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji generala grofa Vjenceslava Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine, prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja. Muzej je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina te narodne i industrijske djelatnosti.

Iz okrilja tog muzeja nastali su današnji Arheološki i Narodni muzej Zadar te se taj datum smatra početkom organiziranog muzejskog djelovanja u Zadru i ove ga dvije institucije obilježavaju kao svoj „rođendan“.

U sklopu obilježavanja rođendana Muzeja, svake godine se tijekom studenog, u svim izložbenim prostorima NMZ-a organiziraju prigodne izložbe, stručna vodstva, radionice¸i drugi programi.

Na prvom katu Kneževe palače može se razgledati stalna izložba Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar).

Osim stalnog postava moguće je razgledati izložbu Iz profesorskih ateljea, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače.

U maloj izložbenoj dvorani postavljena je izložba 15. INTERKULTURALNA ART-PROMOCIJA-ZADAR-2021. ART FORUM ZADAR Ljepota različitosti.

Izložba Kabinet (plesnih) čuda Zadarskog plesnog ansambla može se razgledati u Edukativnoj dvorani.

Kneževa palača otvorena je od 9 do 20 sati.

U Izložbenom paviljonu Gradske lože razgledati se može Skupna izložba članova HDLU Zadar u vremenu od 9 do 14 sati.

U Etnološkom odjelu-Gradska straža otvorena je izložba umjetničkih tapiserija Drevni grad Zadar ( Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović; U susret stalnom izložbenom postavu), a pogledati se može od 9 do 14 sati.

Pedagoška služba NMZ-a organizira radionice Grade moj lipi na temu grada Zadra i njegovih prirodnih i kulturnih ljepota u Gradskoj loži s početkom u 9 i 10:30 sati.

Ulaz na rođendan muzeja je besplatan.

Posjetitelji su obvezni predočiti odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju (negativan test) na bolest COVID-19.

22. ožujak 2023 04:25