StoryEditorOCM
ĐiradaOTVORENJE IZLOŽBE

U Zajednici Talijana pogledajte djela mlade i talentirane umjetnice Ane Marinović

Piše Zadarski.hr
20. srpnja 2022. - 11:35

Otvaranje izložbe mlade, entuzijastične i nadasve talentirane umjetnice Ane Marinović bit će od 29.07. u 19 i 30 sati, u prostorijama Zajednice Talijana Zadar (Ulica Borelli 8).

Suradnja s umjetnicom je nastala sasvim slučajno putem društvenih mreža. Zajednica Talijana Zadar prepoznala je talent ove mlade djevojke, te se suradnja i organizacija izložbe nametala kao neupitna.

Anin rad inspiriran je njezinim uvjerenjem da je svako životno iskustvo transformirajuće, blistavo i podiže svijest o našoj ulozi u svijetu. Umjetnošću se bavi od djetinjstva i rano je shvatila da ona ne mora imati konkretan oblik.

- Shvatila sam da želim koristiti snagu vlastitog iskustva za prenošenje svojih ideja te da svoje emocije mogu izraziti konceptualno, kroz bezvremenu umjetničku formu. Kada je platno prvi put oživjelo pred mojim očima, znala sam da je to medij kojim u potpunosti mogu izraziti svaki dio svoje duše i uma - rekla je umjetnica.

Umjetnost je za Anu posebna privilegija koja joj pruža mogućnost instinktivnog poniranja u sve slojeve svojeg bića i svjesnijeg sudjelovanja u životu. Ključni su koncepti koji inspiriraju njezina djela, more, sjenke grada, sakralni motivi…

More kao početak života na Zemlji, bezoblično u svojoj strukturi, nedokučivo i kaotično, ali istovremeno stabilno i nepromjenjivo, inspiriralo je najveći dio Aninog opusa.

image

mlada umjetnica Ana

Ana Marinović/Slobodna Dalmacija

U suprotnosti moru, Ana istražuje grad kao mjesto koje je djelo ljudskih ruku, potvrda da je čovjek kreator. „Sjenke grada su koncept kojim sam istražila svojevrstan ljudski bunt prema izvorno stvorenom, ali i postojanje harmonije, ljudske sloge koja je potreba u stvaranju neočekivanih dostignuća.“

U posljednjem, sakralnom opusu Ana dopušta da osjetimo blagost i mir njezina bića koje živi u vjeri, istoj onoj koja ju je oblikovala, učvrstila i kojoj tako primamljivo instinktivno prepušta vodstvo svog uma i duše.

Sve to su tek otisci mlade umjetnice koja se kroz svoja djela kreće kroz život, daje svijetu i uzima od svijeta ono najbolje, znajući da ne postoji konstantna razina na kojoj samo stojimo. Svako je djelo, svaki opus, poput ljudskih otisaka - jedinstven i neponovljiv trag koji umjetnik ostavlja iza sebe, poput unutarnjeg pročišćenja trajno mijenjajući svijest onih koji ga gledaju dušom.

01. svibanj 2024 04:28