StoryEditorOCM
ĐiradaOŠ ZADARSKI OTOCI

Učenici će u ponedjeljak fritulama na Narodnom trgu i procesijom do crkve Gospe od zdravlja podsjetiti na važan događaj

Piše TZGZ
12. rujna 2021. - 12:26

Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra, u ponedjeljak 13. rujna 2021., već devetu godinu zaredom organizira i sudjeluje u projektu Gospa od Zdravlja, koji se nekad zvao Gospa od Kaštela. Prvotni cilj  je bio postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na  ploči nekad je pisalo: QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst  kao svjedok postojanja ploče donosi prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića.

Zahvaljujući njima  te ravnatelju Davoru Bariću, djelatnicima škole i učenicima OŠ Zadarski otoci,  ploča je postavljena u crkvi prije četiri godine kako se ne bi zaboravio događaj kada je Gospa spasila Zadar od požara prije 269 godina. Tekst je na hrvatskom jeziku, a napisan je glagoljicom u kamenu.

Glavni program održat će se  u ponedjeljak, 13. rujna 2021. godine od 9.20 do 10 sati na  Narodnom trgu.  Dijelit će se fritule i prigodni materijali. U programu sudjeluju učenici 3.d, 4.b i 5.b razreda OŠ Zadarski otoci s učiteljicama Tatjanom Vukšević, Jasminkom Bašić, Renatom Andrović, Željkom Diklan i vjeroučiteljicom Lenkom Radić. Pridružit će im se učenici 4.d razreda OŠ Šime Budinić s učiteljicom Antonijom Bajlo i vjeroučiteljicom Marijanom Dellavija.  Učenici će biti odjeveni u narodnu nošnju svog zavičaja, a ostali  u  mornare. Na Narodnom trgu  izvest će se prigodni program pjevanjem marijanskih pjesama u 9,45 sati.

Dječja procesija kreće u 10 sati od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja. Učenici u procesiji nose kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također se nosi slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.

Program se sastoji od pjevanja pučkih marijanskih pjesama te prisjećanja na zaboravljenu zadarsku tradiciju.

U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Radoica Pinčić govorit će o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja, te  o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana unutar crkve.

Osim suradnje sa Župnim uredom sv. Stošije, Udrugom glagoljaša Zadar, škola surađuje i s Turističkom zajednicom Grada Zadra koja svake godine pomaže u organizaciji ovog projekta. Ove godine  ostvarila se suradnja s OŠ Šime Budinić.     

20. travanj 2024 10:46