StoryEditorOCM
ĐiradaSUTRA UJUTRO

Udruga Cukrići, uz pomoć profesora i učenika dvije srednje škole, obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti: "U Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu"

Piše Zadarski.hr
11. studenog 2022. - 14:26

U subotu 12.studenog, od 09:30 do 12:30 sati, na Narodnom Trgu u Zadru, članovi Udruge Cukrići Zadar će uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti.

- Biti će nam iznimna čast da vam predstavimo i dio aktivnosti iz našeg projekta CUKAR 5.0 koji provodimo. Projekt CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 397.222,68 HRK te Ured za Udruge Vlade RH u iznosu 70.098,12 kuna u okviru Poziva Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice - rekli su iz Udruge.

Cilj obilježavanja je osvješćivanje i edukacija javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, svakodnevnoj rekreaciji i zdravim prehrambenim navikama.

Svjetski dan šećerne bolesti najveća je svjetska kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti koja skreće pozornost na probleme od velike važnosti za osobe sa šećernom bolešću te šećernu bolest drži u središtu javnosti i politike.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice. Ovaj slogan izabran je kako bi se istaknula potreba za boljim pristupom pouzdanoj i sigurnoj edukaciji o šećernoj bolesti za osobe sa šećernom bolešću i zdravstvene djelatnike.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je i 2021. godini bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

16. lipanj 2024 21:24