StoryEditorOCM
ĐiradaPOSTANI CIRKUSANT

Udruga za cirkusku umjetnost poziva sve zainteresirane ljubitelje cirkuskih vještina na prvi besplatni trening u dvorani Franka Lisice i na Ravnicama

Piše Zadarski.hr
21. rujna 2022. - 18:09

Udruga za cirkusku umjetnost Circo Art i njezina voditeljica Xiomara Ratković pozivaju sve zainteresirane ljubitelje cirkuskih vještina različitih dobnih skupina da se jave na informativni besplatni trening u dva termina: djeca u subotu, 1. listopada u dvorani Franka Lisice u Sveučilišnom kampusu od 12 do 14 sati, a odrasli u utorak, 4. listopada u 18 sati u dvorani na Ravnicama.

Udruga se bavi modernom scenskom umjetnošću, suvremenim plesom, eksperimentalnim kazalištem, glumom i novim cirkusom. Koliko je ova vrsta umjetnosti napredovala govori i činjenica da cirkus od ove godine ulazi u program Ministarstva kulture i  medija kao  ravnopravni sudionik u raznim pojavnostima izvedbene umjetnosti.

Voditeljica Maria Xiomara Ratković rođena je 1980. godine u Santiago de Cali, Kolumbija. Od malena je pokazivala interes za umjetnost pa je i krenula tim stopama: završila je nacionalnu cirkusku školu Nacional Circo Para Todos Columbia u trajanju od pet godina i diplomirala kao profesionalni umjetnik i monitora Circus tehnike, te dodatno studirala glumu četiri godine u Instituto de Bellas Artes u Caliu, Kolumbija.

Tijekom cijelog školovanja Xiomara je redovito nastupala na festivalima i različitim kulturno - umjetničkim događajima po cijeloj Kolumbiji, a radila je i u nekoliko cirkuskih kompanija.

Sa matičnom cirkuskom školom putovala je na festivale po Južnoj Americi i Europi.

Godine 2002. počela je nastupati na Francuskoj rivijeri Marineland, a 2003. nastupa na kruzeru Ocean Village. Na brodu je upoznala svog budućeg supruga za kojeg se udala 2007. godine, te postala Zadranka Xiomara Ratković. Nakon dvoje djece i 15 godina profesionalne karijere, Xiomara je odlučila da više neće aktivno nastupati po Europi, već je vrijeme da dio svog bogatog znanja i iskustva preda nekim novim, mladim generacijama. Zbog toga 2014. osniva Circo Art - udrugu za scensku umjetnost.

Na ovaj način, Xiomara ostaje usko vezana za svoju profesiju koju jako voli, a grad Zadar postaje bogatiji za jedan nov i potpuno drugačiji umjetnički izričaj. Od osnivanja Udruge pa do danas, Cirko Art je imao mnoštvo atraktivnih i zapaženih nastupa, sudjelovao u brojnim događanjima na Kalelarga Artu, Kvart Artu, Arsenalu, u HNK Zadar, Festivalu plesne minijature, manifestaciji Svjetski dan plesa, cjelovečernje predstave vlastite produkcije Bolji svijet, Povratak u prirodu, tv emisije Super talent, a nižu se i nastupi u adrenalinskom parku Mirnovec u Biogradu.

Udruga Circo Art promiče nove oblike scenskog izričaja kao što je aerial cirkus tehnika, hummock svila, obruč, konop, trapez.

Jedan od popularnijih programa koji se nudi i koji će biti prezentiran na otvorenom satu, je rad na svili. Svila je cirkuska tehnika koja je proizašla iz tehnike konopa. Čine ju dvije vertikalne trake koje se postavljaju na visinu od šest metara ili više. Na svili se izvode figure koje uključuju balans, fleksibilnost, kontorziju, razvijanje snage. Spoj tih elemenata osim atraktivne vizualne kompozicije sigurno vodi ka savršenstvu figure i izrazitoj tjelesnoj kondiciji.

Također, na svili se mogu izvoditi različiti padovi koji završavaju na čvoru na različitim dijelovima tijela, a može se izvesti i slobodan pad.

- Za mene je ples na svili umjetnost jer putem plesa i cirkuske tehnike mogu razvijati ne samo svoju fizičku sposobnost nego i svoju kreativnost i kroz izvedbu mogu prikazati realnost protkanu fantazijom. Ples na svili je način na koji ja dopirem do ljudi i šaljem im svoju poruku  - kaže Xiomara

Udruga Circo art Kroz  promicanjem novih oblika scenskog izričaja nastoji okupiti djecu, mladež i ostale osobe koje  žele izučavati cirkusku scensku umjetnost, a dobna granica je od 6 do 66 godina.

 

19. travanj 2024 22:31