StoryEditorOCM
ĐiradaURBOFON LIVE U GKZ

Uz koncert Embassy 516 - izložba i druženje s ilustratorom Yellow Yurijem i glazbenikom Žarkom Dragojevićem

Piše A.V.Š.
12. veljače 2024. - 09:51

Ususret premijernom nastupu dubrovačkog shoogaze/alter-rock benda Embassy 516 u Zadru, udruga Prizma u suradnji s Američkim kutkom Gradske knjižnice Zadar organizira izložbu “Ambasadori čovječnosti” autora Yellow Yurija i druženje s umjetnicima Žarkom Dragojevićem i Yellow Yurijem.

U svojoj 18 godina dugoj karijeri, Embassy 516 su objavili tri studijska albuma, odradili nemali broj koncerata i uspostavili dugoročnu umjetničku suradnju s “našim a svjetskim” ilustratorom Igorom Juriljem/Yellow Yurijem.

Na krilima koncertne promocije posljednjeg i vrlo hvaljenog albuma “Trans.” Embassy 516 u sastavu Žarko Dragojević, Tomislav Kličan, Ivica Glunčić i Maro Zajec stižu u Centar za kreativne industrije Zadar 16. veljače i publiku pozivaju na audio-vizualno putovanje kroz dosadašnji glazbeni opus benda.

Ujedno, bit će ovo jedinstvena prilika da se zadarska publika pobliže upozna s likom i djelom Yellow Yurija čije su se ilustracije našle i na službenim kanalima zvijezda poput Eltona Johna ili Britney Spears.

Svoj crtački stil Yuri opisuje kao ‘vrlo popartističko-cartoonish‘, što odražava njegove dječačke fascinacije. S vremenom se mijenjao, od psihodeličnih i morbidnih prikaza do faze povratka korijenima. Inspiriran suvenirima svakodnevice poput glazbe, filmova, serija i knjiga, kroz svoje radove daje komentar na kulturu, postajući djelomično dijelom nje umjesto da je samo promatra.

Nakon izložbe koja je pratila dubrovačku promociju albuma u Kazalištu Marina Držića, u Zadar stiže 15 ilustracija koje su usko vezane uz Embassy 516 te su nastale u ciklusima za albume “Surveillance of the Environment” (2012. CD + remaster 2022. LP), “Correlation” (2018. LP) i “Trans.” (2023. LP) za Geenger Records, a biti će postavljene u Američkom kutku Gradske knjižnice Zadar od 12. do 17. veljače.

Na istom mjestu, 17. veljače u 11 sati u sklopu programa Urbofon Live u Gradskoj knjižnici Zadar održat će se druženje s umjetnikom Igorom Juriljem/Yellow Yurijem i frontmenom benda Embassy 516, Žarkom Dragojevićem, koji će javnosti predstaviti više detalja o zajedničkom radu te multimedijalnoj kreaciji kojom se uvijek iznova nadopunjuju i nadograđaju.

Ulaznice za koncert Embassy 516 po cijeni od 5 EUR mogu se kupiti putem Entrio sustava za prodaju ulaznica, u Udruzi Prizma na adresi Ul. Nadbiskupa Nikole Matafara 2, Zadar od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati te na ulazu u Centar za kreativne industrije na dan koncerta od 20 sati.

27. srpanj 2024 04:16