StoryEditorOCM
ĐiradaPETI DAN ZA 23. ZADRU SNOVA

Večeras ne propustite: Nagrađivana predstava 'Nemoć' i hrvatska premijera Borisa Kadina!

Piše Zadar snova
11. kolovoza 2019. - 20:17
nemoc foto

Klub ACME MO Poluotok 21.30h

Danas, u nedjelju 11. kolovoza, Mjesni odbor Poluotok, u narodu znan kao Klub Acme, postati će kazalište. I to ništa manje od grandprixom ovjenčanom predstavom kao najboljom na 52. Borštnikovom susretu u Mariboru, najvažnijem slovenskom kazališnom festivalu. U 21.30 sati na programu 23. festivala Zadar snova su ljubljanski Imaginarni i Mini Teater s predstavom redatelja Primoža Ekarta -  'Nemoć' ('Powerlessness') nastalom na temelju iznenađujućeg spoja romana Heinricha Bölla, i ekonomskih, političkih i aktivističkih teza Janisa Varufakisa, grčkog marksističkog ekonomista i intelektualca. 

Ja sam klaun. Ja sakupljam trenutke.

Heinrich Böll, dobitnik Nobelove nagrade je 1963. u djelu 'Gledišta jednog klauna' prikazao njemačku ekonomsku, političku i crkvenu elitu nakon II. svjetskog rata, dok je Varufakis u publicističkom štivu 'Globalni Minotaur', ustvrdio glavne razloge kronične nesigurnosti i trajne krize kao glavnih označitelja trenutne svjetske društvene klime.

- Na svijetu nema nikoga tko bi razumio klauna. Ni jedan klaun ne razumije drugoga. – govori Hans Schnier u Böllovom romanu.

Klaun i svjetska ekonomska kriza - naizgled nespojivi pogledi u ovoj drami spaja zajednički pojam nemoći. Poruka koju ova originalna predstava nosi je sukus stanja današnjeg čovjeka, tjeskobnog, razočaranog, zbunjenog, maničnog i depresivnog, koji se na kraju cinično obračunava najviše sa samim sobom u jedino mogućoj i jedva čujnoj misaonoj akciji. U predstavi jasno vidimo oboje: i bespomoćnost pojedinca, i nemoć društva. Predstavu nosi nagrađivani član Drame ljubljanskog Slovenskog narodnog gledališča, Nik Škrlec.

 

'Orestea.Dystopian' / Citadela 23.00h

Druga originalna poslastica ovo 'Orestea.Dystopian'g programski jakog dana je hrvatska premijera, našeg vlastitog, dubrovačkog Zadranina, Borisa Kadina. Produkcijski putevi suradnje vodili su ga pretežno po Mediteranu, a u Zadar se vraća nakon dužeg izbivanja, umjetničkim radom, drugim dijelom trilogije nadahnutom Eshilovom kultnom tragedijom, u novom ruhu. Dystopianska teza je da je već sve predodređeno, te da nikakva borba ili otpor neće biti od koristi - DNK je nešto što je nemoguće pobijediti. U Citadeli od 23 sata, podsjetiti ćemo se kako je to nekad bilo kad su Kadinove premijere sijevale po gradu.

08. svibanj 2024 03:11