StoryEditorOCM
ĐiradaGLAZBENE VEČERI

Večeras predavanje Roba Riemena, nizozemskog esejista i kulturalnog filozofa, osnivača Instituta Nexus

Piše KUZ
9. srpnja 2021. - 09:16

Ciklus Suvremenost rane glazbe u sklopu 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi predavanje Roba Riemena koje je na rasporedu večeras, 9. srpnja, u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Ulaz se ne naplaćuje, no potrebno je preuzeti besplatne ulaznice na adresi kuzd.mojekarte.hr.

Rob Riemen, nizozemski esejist i kulturalni filozof, osnivač je Instituta Nexus, međunarodnog centra posvećenog intelektualnim promišljanjima i poticanju zapadnjačke kulturne i filozofske rasprave. Glavni je urednik i utemeljitelj časopisa Nexus, pokrenutog 1991. godine. Autor je knjiga Plemstvo duha. Zaboravljeni ideal (2008.), prevedene na preko dvadeset jezika, Vječiti povratak fašizma (2010.), Škola života (2014.) i Povratak Europe. Njene suze, djela i snovi (2015.). Sve Riemenove knjige objavljene su i u Hrvatskoj.

Čuveni citat Giuseppea Verdija iz pisma prijatelju, “Torniamo all'antico, sarà un progresso.” (“Vratimo se u prošlost, to će biti napredak.”), moć­na je tvrdnja koja govori u korist održavanja tradicije živom. Tradicije kao izvora porijekla, istine, značenja, autentičnosti. Oživljavanje “stare glazbe na autentičnim instrumentima”, izraz je naše nade za održavanje tradicije živom. Oživljavanje je to koje ne može ostati nepovezano s ras­tućim nezadovoljstvom življenja u vremenu u kojem fake news, virtualna stvarnost, umjetna inteligencija i kič dominiraju vremenom zaborava i neautentičnosti.

Je li tradicija izvor porijekla, istine i značenja? Ako je tako, možemo li ikad dosegnuti taj sami početak? Ako ne možemo, koje je onda njegovo značenje? Što će se dogoditi ako budućnost bude zarobljena prošlošću? Kako će onda moći doći do napretka, obnove, stvaranja? Ako ne razdvojimo kulturu i politiku, kakve će biti političke posljedice dominacije tradicije u društvu? Čak i obrnuto: kakve posljedice možemo očekivati ako su društvo i njegova kultura razdvojeni od svojih tradicija? Kako bismo bolje razum­jeli značenje tradicije za našu kulturu i politiku, ali i potragu za istinom i značenjem, najprije moramo staviti tradiciju u iskušenje.

Program 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu i ulaznice: www.donat-festival.com.

20. travanj 2024 11:42