StoryEditorOCM
ĐiradaVIRSKO LJETO 2022

Večeras u 22 sata na Viru nastupa velika povratnica na domaćoj estradnoj sceni Vesna Pisarović; evo što je rekla uoči koncerta

Piše K.Škrbić
25. lipnja 2022. - 10:30

Dvije godine je hrvatska pop zvijezda i jazz glazbenica Vesna Pisarović čekala na veliki povratnički koncert u Zagrebu, a onda je u travnju ove godine prepuna Mala dvorana Doma sportova bila ispunjena velikim emocijama i još većom pričom.

- Toliku količinu emocija nisam ni u snu očekivala - kazala je tada glazbenica koja je dvijetisućitih poharala estradnu scenu hitovima „Da znaš“, „Ti si kriv“, „Jutro donosi kraj“, „Neka ljudi govore“, „Dolje na koljena“ te pobjedom na Dori i uspješnim nastupom na Euroviziji 2002. Nakon petog studijskog albuma iz 2005. Vesna je na neko vrijeme napustila Hrvatsku i živjela u Berlinu, studirala u Haagu i Londonu te boravila u Istanbulu, a onda se vratila s obradama sevdaha i popularnih pjesama iz prošlog stoljeća, albumom „Naša velika pjesmarica“ (The Great Yugoslav Songbook). U međuvremenu je u Hrvatskoj ponovno postala popularna kao prije dvadesetak godina, a njezine pop pjesme kao da su unijele svježinu na domaću glazbenu scenu. Na Viru nikad nije nastupala, čak ni u vrijeme najveće slave, iako je malo kazati da joj je otok poznat.

- Na Viru sam ljetovala deset ili petnaest godina uzastopno, još od malih, malih nogu. Prve slike mora kojih se sjećam upravo su s Vira, kada u Žitnoj uvali nije bilo puno kuća i vikendica. Otok je tada bio pust, a mi smo ga kao djeca svakodnevno otkrivali - prisjeća se Vesna otoka na kojemu je odrastala. Boravila je u vikendici šire obitelji, pa joj je ljeto bilo ispunjeno igrom s brojnim prijateljima na Viru, prvim ljubavima i radošću odrastanja. Vesna je gotovo pa domaća, Viranka.

- Skoro da je tako. Znam svaku plažu i svaki dio otoka - dodaje. Subotnji koncert bit će Vesni Pisarović prvi na Viru, pred domaćim ljudima, brojnim turistima i vikendašima.

- Svaki koncert priča je za sebe. Uvijek se mentalno pripremim za nastup zamišljajući se na koncertu i nastojeći doživjeti mjesto. Imam neki mali pripremljeni scenarij, pogotovo tamo gdje još nisam nastupala, no nekad me publika iznenadi, a nekad iznenadim sama sebe. U svakom slučaju, veselim se nastupu - kaže Vesna koja će nastupiti sa svojim bendom

i standardnim programom. To znači kako će na radost brojnih fanova dva sata pjevati sve svoje hitove te neke covere.

- Dva sata su zahtjevan program jer traže puno energije koja se dogodi s jedne i druge strane, odnosno publike i stagea. Uz moje hitove izvodit ću i neke druge pjesme, a o kojim je pjesmama i autorima riječ, odlučit ću na samoj pozornici kada nešto izvučem iz čarobnog šešira. Sve zapravo ovisi o atmosferi. Svake godine me neka druga pjesma zainteresira, pa je malo promijenim i prilagodim sebi, bez obzira je li riječ o pjesmama stranih ili domaćih izvođača - napominje glazbenica koja je nakon pop karijere uspješno gradila i jazz priču snimivši četiri albuma.

- Nikad se u stvari nisam prestala baviti glazbom. Studirala sam jazz, nastupala na evropskim pozornicama i snimala albume. Povremeno sam imala i pop koncerte, ali samo u Sloveniji, i onda se dogodila brucošijada uoči pandemije kada sam shvatila kako postoji generacija koja je odrasla na mojim pjesmama. Dogodio se trenutak povratka koji nisam planirala niti sam mu se nadala, ali uživam u njemu. Muzički sam puno zrelija, pa se veselim koncertu, nastupu s bendom i komunikaciji s publikom na Viru - poručuje Vesna Pisarović. Koncert na virskoj rivi bit će u subotu 25. lipnja od 22 sata, a ulaz je kao i na svakom događaju Virskog ljeta – slobodan.

- Melodije koje su nastajale dvijetisućitih su dosta drukčije od današnjeg popa, pa je njihova melodioznost možda razlog zašto su moje pjesme ponovno popularne. Također su i romantičnije, a danas na pop sceni vjerojatno takvo što nedostaje. Pop glazba se dosta promijenila - daje pogled na svoju obnovljenu popularnost Vesna Pisarović.

05. svibanj 2024 00:56