StoryEditorOCM
ĐiradaUZ VRHUNSKU GLAZBU

Večeras u prostoru Dvije palače: od 19.30 počinje izvođenje "plesnih minijatura", donosimo cijeli program

Piše Zadarski.hr
22. studenog 2022. - 09:45

Večeras, drugi dan Večeri plesne minijature, publika se provodi kroz različite prostore izvedbe smještene u Dvije palače, Providurovoj i Kneževoj palači. Ovaj mini festival započeo je prije devet godina kao okupljanje zadarske plesne scene u doba proslave Dana grada Zadra, a nastavio se kao susreti plesača, koreografa profesionalnih i amaterskih grupa, skupina i pojedinaca iz cijele Hrvatske. Pokrovitelji su Grad Zadar i Zaklada Kultura nova. Suradnici na projektu su Narodni muzej Zadar i Koncertni ured Zadar. Program započinje u 19:30, a kako je Zadarski plesni ansambl ove godine dobitnik Nagrade grada Zadra, ulaz na događanje je slobodan.

Atrij Providurove palače, 19:30

Let‘s Dance

Izvodi: Plesni studio Zadarskog plesnog ansambla

Koreografija: Josipa Štulić

Kostimi: Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel/savjetnica i mentorica za scenski kostim: Marija Šarić-Ban u suradnji sa ŠPUD Zadar (mentorice: Marta Tokić, Sandra Bačić, Vilma Mazija, Merica Mikuličin)

Izvedba je nastala u sklopu projekta Providurova Plug-in: Ziggy Stardust, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar koji je okupio zadarske umjetnike iz raznih područja te srednje škole kako bi obilježili 50 godina jednog od najutjecajnijih glazbenih albuma 20. stoljeća: “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, legendarnog glazbenika Davida Bowieja.

Urbani ples

Glazba: Terror Squad

Izvodi: Udruga U pokretu (Jn Flux)

Koreografija: Evita Iglić

Ciklus

Glazba: Schones Madchen - Hauschka, Total View - Inon Zur 

Izvodi: Srednjoškolski plesni studio Zadarskog plesnog ansambla

Koreografija: Patricia Gospić

Kneževa palača

Sjeta

Ideja, koreografija, izvedba: Gendis Putri Kartini

Dramaturška podrška i asistent koreografa: Filip Jurjević

Adaptacija plesnog filma Sjeta prostoru Kneževe palače. Kao rezultat radioničkog i istraživačkog procesa pod nazivom Otplesat ću ti priču unutar projekta ZPA ONLINE kojeg su članice ZPA - Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini provele pod vodstvom dramaturginje Anje Pletikosa sa štićenicima Doma za starije i nemoćne Ksaver, nastale su solo koreografije zabilježene u formi kratkih filmova.

Koncertna dvorana Braće Bersa, 20:00

Melodrama

Inspirirana djelom "Društvo spektakla" autora Guy Deborda iz 1967., autorica istražuje spektakl kao produžetak konzumerističkog kapitalizma/tržišta, a koji se proširio svim sferama ljudskog života te ovladao načinom na koji percipiramo stvarnost. Spektakl nije ništa drugo nego ekonomija koja se razvija zbog sebe same, a njegova društvena uloga je proizvodnja otuđenja. Stvara se kultura potrošnje u kojoj značaj dokolice poprima nove dimenzije i više nije slobodan izbor pojedinca, već je podređen tržištu i gomilanju kapitala. Spektakl proizvodi otuđene (ne)aktivnosti, poput gledanja TV-a, shoppinga, društvenih mreža i slično, te potiče izolaciju stvarajući "usamljenu gomilu". Iako subjekti dobrovoljno sudjeluju u tom tržištu, odnosno proizvodnji spektakla, činjenica je da zapravo nisu svjesni niti svog sudjelovanja niti same proizvodnje spektakla. Uspon medija i tehnološki napredak u sve većoj mjeri oblikuje stvarnost, upravlja društvenim i individualnim aktivnostima te utječe na reorganizaciju društvene strukture i subjekta. Melodrama istražuje na koji način pojedinac danas živi u takvom društvu te koje su posljedice spektakularizacije života. Ona je imitacija i prenaglašenost stvarnosti, ukalupljena u uprizorenju same sebe, zarobljena u repeticiji i prividnom kretanju, u beskrajnom “skrolanju” u beskonačno ništa (“endless scroll”).

Koreografija i izvedba: Ivana Kalc

Glazba: Josip Maršić

Dizajn svjetla: Ivan Bauk

Majstor rekvizite: Dean Rožić

Dizajn vizuala: Andrea Žic

Fotograf: Karlo Čargonja

Snimatelj: Damir Jevtić

Produkcija: Kabinet

Koprodukcija: ICI-CCN de Montpellier-Occitanie

Financijska podrška: Grad Rijeka, Primorsko-goranska Županija

Projekt je koproduciran od strane ICI-CCN de Montpellier-Occitanie kao dio Life Long Burning projekta podržanog od strane Europske komisije.

Rad Umjetničke organizacije Kabinet podržava Zaklada Kultura nova.

Divlje proljeće 

Glazba: Igor Stravinski, Posvećenje proljeća - fragment

Izvodi: Antea Mileta/Oš za balet i suvremeni ples pri školi Jurja Dalmatinca iz Šibenika

Koreografija: Ana Jurić Šaškor

Ova kraća koreografska forma je nastala kao hommage kultnom baletu Vaclava Nižinskog na glazbu Igora Stravinskog iz 1913. godine. Uvelike se oslanja na aktivno slušanje glazbe skladane u nepravilnoj mjeri. Stoga je i pokret plesačice dinamički i ritmički zahtjevan te podrazumijeva izrazitu koncentraciju. Nježna dob plesačice u kontrastu sa zahtjevnošću pokreta i glazbe je ono što je glavni motiv ove plesne minijature, a samim tim se uklapa u libreto originalnog djela gdje pojedinac biva postavljen nasuprot siline vanjskih faktora.

Rossini Cards

Glazba: Gioachino Rossini

Izvodi: Baletna udruga Pirueta

Koreografija: Vinka Zekić

It‘s Ok

Glazba: Tom Rosen

Izvodi: Lana Perković/ Plesna udruga Kissa

Koreografija: Kristina Alaburić

Torn

Glazba: Nathan Lanier

Izvedba/koreografija: Matea Končurat

Bolero – kratka retro varijanta

Glazba: Murice Ravel

Izvedba: Zadarski plesni ansambl

Koreografija: Sanja Petrovski

Umjetnički direktor: Sanja Petrovski

Izvršni producent: Natali Perić

Tehnička podrška: Tomislav Kraljević Shome i Koncertni ured Zadar

Grafički urednik: Igor Gluić

Fotograf: Adrijana Vidić

Pokrovitelj: Grad Zadar, Zaklada Kultura nova

Zahvala: Koncertni ured Zadar, Narodni muzej Zadar, Dvije Palače

26. travanj 2024 08:54