StoryEditorOCM
ĐiradaU NEDJELJU

Velikom procesijom Pag obilježava blagdan Male Gospe

Piše Ines Grbić / Zadarska nadbiskupija
7. rujna 2019. - 11:44
pag-velika_gospa1508

Blagdan Male Gospe svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu u nedjelju 8. rujna. Na taj blagdan Pažani tradicionalno u svečanoj procesiji vraćaju kip Gospe od Staroga Grada iz paške zborne crkve Marijina uznesenja u crkvu Gospe od Staroga Grada. Svečana procesija s Gospinim kipom započinje u 17,00 sati. Misno slavlje u crkvi Gospe od Staroga Grada u 18,00 sati predvodi don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM u Zadru.

Na blagdan Male Gospe misa je još u samostanskoj crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki u 8,00 sati koju predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar. Misu u 10,00 sati u zbornoj crkvi u Pagu predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan.

Proslavi blagdana prethodi Bdjenje u subotu 7. rujna u paškoj zbornoj crkvi s početkom u 20,30 sati, duhovno – meditativna večer molitve krunice, razmatranja Božje riječi i glazbe.

Na ovogodišnji blagdan Male Gospe u Pagu završava obilježavanje velikog povijesnog paškog jubileja: 775 godina od prvoga pisanoga zavjeta Gospi od Staroga grada, što potvrđuje paška arhivska isprava (1244.-2019.). Godina Velikog zavjeta Pažana Majci Božjoj od Staroga Grada bila je otvorena na prvu nedjelju došašća 2. prosinca 2018. g., misnim slavljem u paškoj župnoj crkvi Marijina Uznesenja.

Naime, 1244. godine Pažani su dobili od hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. povelju kojom Pagu daje pravo slobodnog kraljevskog grada. Smatrajući taj čin Božjom providnosti, Pažani su se zavjetovali da će svake godine na čast Majke Marije davati crkvi 12 stari ulja. Ta obveza upisana u pašku knjigu Zakona i povlastica koja se nalazi u Državnom arhivu Zadar prvi je poznati zabilježeni zavjet Pažana Majci Božjoj.

 

19. travanj 2024 14:32