StoryEditorOCM
Đirada"NE NASILJU!"

Volonterski centar iz Zadra organizira izložbu učeničkih radova iz Nagradnog natječaja u Gradskoj knjižnici Zadar

Piše Zadarski.hr
22. veljače 2021. - 11:31

Volonterski centar Zadar organizirao je Nagradni natječaj „NE nasilju!“ u sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II“, koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.

Projekt je usmjeren k prevenciji elektroničkog nasilja u srednjoškolskoj populaciji, a sudjelovanjem u natječaju sa svojim kreativnim radovima učenice i učenici zadarskih srednjih škola pridružili su nam se u borbi protiv e-nasilja. Sve radove pristigle na natječaj naši sugrađani imaju priliku pogledati od danas, 22. veljače, do subote, 27. veljače, u Gradskoj knjižnici Zadar.

Ovom izložbom želimo cjelokupnoj javnosti predstaviti trud i kreativnost naših mladih, osvijestiti postojanje ovake vrste nasilja te ujedno obilježiti još jedan važan datum u borbi protiv nasilja – Dan ružičastih majica, 24. veljače.

Pokret osvješćivanja problema vršnjačkog nasilja posljednje srijede u veljači započeo je 2007. godine u Kanadi kada je jedan dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu, zbog čije je boje postao meta vršnjačkog zlostavljanja i ruganja.

Njegovi kolege iz razreda sljedećih su dana počeli dolaziti isto tako odjeveni kao znak podrške dječaku te je tako započeo Dan ružičastih majica, koji se potom proširio na cijeli svijet.

Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

19. travanj 2024 12:31