StoryEditor
ĐiradaPREDSTAVLJANJE ZBIRKE IVE PEJKOVIĆ

'Vošta do Tokija' - poezija izrasla iz betona i fasada

Piše Zadarski.hr
8. prosinca 2019. - 14:56
iva_

"Vošta do Tokija" zasigurno je jedan od intrigantnijih naslova objavljenih u Zadru ove godine, u nakladi udruge ZaPis. Zbirka crtica novinarke Ive Pejković, svojevrsni je kolaž urbanih motiva, te se bavi transformacijom autorice kroz prizmu transformacije dalmatinskog grada u raljama masovnog turizma.

Crtice su ušle u konkurenciju za nagradu "Kritična masa", a priča #kvartovska ušla je i u regionalni književni časopis Polja, dok je #mediteransku objavio na književni portal “Književnost uživo”.

- Igrala sam se formom pjesme i kratke priče. Na svakoj se stranici čitatelj sudara sa osobnom perspektivom ''male iz kvarta'' koja je postala odrasla osoba - u tom istom okruženju, nepovratno izmijenjenom. To više ne bi prepoznao ni Alfred Hitchcock, kaže autorica, inače predsjednica udruge zadarskih pisaca ZaPis.

Promocija "Vošte do Tokija" bit će u Gradskoj knjižnici Zadar u srijedu, 11. prosinca u 18 sati. Promociju moderira prof. Valentina Mlađen. Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Grada Zadra.

Vošta do Tokija” također je “pokojni” grafit na zgradi u ulici bana Josipa Jelačića, koji je poslužio kao simbol mijene jednog zadarskog kvarta, iz kojeg potječu i superuspješni jedriličari braća Fantela, naši olimpijci, koji zaista i jesu ‘’stigli’’ do Tokija.

- “Vošta do Tokija” ima potencijal projekta dokumentacije jednog urbanog dijela koji iz dana u dan postaje sve značajnije središte kulturnog i društvenog života Zadra.

Ako želite doprinijeti tome, slobodno šaljite svoje tekstove/fotke/snimke! Ako ste živjeli na Vošti, ako živite na Vošti... slobodno se pridružite svojim materijalom, poručuje Iva Pejković.

"Voštu do Tokija" potražite na ovom linku, gdje možete naći i niz "poetskih razglednica" iz Zadra, fotografije na kojima se nalaze djelići iz zbirke!

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 11:34