StoryEditorOCM
ĐiradaVRAĆAMO SE KAZALIŠTU

Vrijedna ekipa Drame Plus predstavila svoje nove naslove: sezonu otvaraju premijerom "Instrukcija" Eugѐnea Ionesca u crkvi sv. Nikole

Piše M. Gugić
10. lipnja 2020. - 13:00

Kazalište se budi! Nakon gotovo tri mjeseca stanke zbog pandemije koronavirusa, vrijedna ekipa Drame Plus u srijedu je u Kneževoj palači ponosno najavila svoj ovogodišnji kazališni program pod nazivom „Sve će proći, samo će istina ostati“. Zanimljiv program započinje premijerom predstave Eugѐnea IonescaInstrukcija” koja će se izvesti u posebnom ambijentu crkve sv. Nikole 15. i 16. lipnja u 21 sat.

Taj zagonetni tekst pisca Ionesca, jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda, najavio je glumac i redatelj predstave Lovro Ivanković, kojeg su Zadrani mogli gledati u popularnoj „Kabanici”.

- S „apsurdom” sam išao na prijemni na glumačku akademiju u Rijeci, diplomirao sam s njim, a sada se ponovo, u profesionalnoj karijeri, vraćam „apsurdu”. Ovaj mi je tekst izrazito drag i oduvijek sam ga htio staviti na kazališne daske. Riječ je o iznimno bogatoj jednočinki koja se, iako je nastala sredinom prošlog stoljeća, danas čini aktualnija nego ikad upravo zbog toga što se bavi osjetljivim pitanjem obrazovnog sustava – objasnio je Ivanković koji u ovoj komornoj predstavi glumi profesora koji mladoj učenici daje instrukcije, no zbog međusobnog neshvaćanja dolazi do raznih problema.

image
Lovro Ivanković
M.g.

Njegova kolegica sa scene je talentirana Nika Ivančić, glumica pulskih korijena, koja je s Daliborom Matanićem radila na predstavi i filmu Egzorcizam. Prvi put glumi u nekoj predstavi Drame Plus, i kako je rekla, izrazito joj je drago da može biti dio ovako izazovnog projekta.

- Volim teške zadatke, a ovaj je tekst upravo takav. Malo je informacija o liku te je puno toga prepušteno glumcu na odabir, no kako sam se ja stvarno pronašla u ovom tekstu, jer sam i sama prošla milijun instrukcija tijekom školovanja, u potpunosti se mogu identificirati s njenim likom. Nažalost, iako je tekst iz prošlog stoljeća, danas se svi možemo pronaći poveznicu s njim s obzirom na to da u našem školstvu nedostaje individualiziranog pristupa, u kojem su učenici počesto broj, a talenti se ne njeguju-  istaknula je Ivančić. 

image
Nika Ivančić
M.g.


Glumci se, kao i Vinko Radovčić, inače umjetnički voditelj Drame Plus koji se ovoga puta našao u ulozi asistenta režije, slažu oko toga da je Instrukcija na vidjelo iznosi neke apsurde obrazovnog sistema čije posljedice mogu biti iznimne opasne po pojedinca, ali i društvo u cjelini. 

Autorski tim čine još kostimografkinja Anita Goreta, scenograf Naonar te oblikovatelj svjetla Frane Papić

Predstava igra 15. i 16. lipnja u crkvi sv. Nikole, s početkom u 21 sat, a ulaznice po cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u caffe baru Indie bar na Poluotoku svakim danom osim nedjelje. 

Radovčić je za kraj nabrojao i ostale predstave Drame Plus koje će zadarska publika imati prilike gledati do kraja godine.

- Imat ćemo dvije reprize: "Djevojčicu sa šibicama" te vrlo gledanu Kabanicu, a očekuju nas i četiri premijerna naslova: "Zločin i kazna” prema romanu velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, "U očekivanju GodotaSamuela Becketta kojeg nakon 20 godina stavljamo na hrvatske kazališne daske, "Ružno pače" inspirirano poznatom bajkom Hansa Christiana Andersena u dramatizaciji Ivora Martinića te prethodno navedenu „Instrukciju” s kojom i otvaramo sezonu – zaključio je Radovčić. 
 

"Lektire na sceni" prepoznala je i Školska knjiga

Ova zadarska udruga svojim projektom „Lektira na sceni” već četvrtu godinu zaredom čini ono nemoguće – približava kazalište mladima te mlade vraća u kazalište. To je prepoznao i Grad Zadar, koji je podržao i omogućio realizaciju prve ovogodišnje premijere. Također, Drami Plus u ovoj se sezoni vjerojatno priključuje i Školska knjiga, koja je izrazila interes za Lektiru na scenu.

- O detaljima te suradnje više informacija objavit ćemo uskoro - napominje Izabela Laura, iz odjela za odnose s javnošću Drame Plus.

image
Vinko Radovčić
M.g.
23. travanj 2024 09:54