StoryEditorOCM
Đirada‘JEDAN SVIJET‘

Zadar ima svoj ‘Centar Pompidou‘: Ministrica kulture večeras otvara vrhunsku izložbu u Providurovoj palači, morate je vidjeti...

Piše Lada Burčul
22. prosinca 2022. - 14:45

U zadarskoj Providurovoj palači sve je spremno – postavljeno je 199 umjetnina iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU), izložba vrhunskih umjetničkih djela koju će večeras u 19 sati otvoriti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. S ravnateljem NMMU-a Brankom Franceschijem, koji je koncepcijski osmislio izložbu, prošetali smo preko tri etaže prepune umjetnina. Podjednak je broj skulptura i slika, a upravo velika, oblikom specifična i prostrana Providurova palača omogućila je postavljanje u prostor monumentalnih kiparskih djela, ali i slike velikih dimenzija koje nigdje nisu „progutale“ prostor.

image
Luka Gerlanc/

- Providurova palača idealna je za izlaganje skulptura – kazao je u četvrtak Franceschi, pokazujući u prostoru koloristički, umjetnički i gabaritima impresivan rad kipara Ratka Petrića. Petrićevim djelima otvorena je u travnju Providurova palača, ali djelo koje je sada stiglo iz NMMU-a nije činilo dio te izložbe.

Izložba, nazvana „Jedan svijet“ se održava pod Pokroviteljstvom Vlade RH, a u Zadru će kao postav Providurove palače ostati dvije godine.

image
Luka Gerlanc/

- Omogućeno nam je da u dvije palače predstavimo 199 umjetničkih radova koji su nastali od sredine 19. stoljeća do danas. Predstavljamo sve, od tradicionalnih likovnih disciplina do medijske umjetnosti te čak jedne interaktivne instalacije, tako da publici na vrlo specifičan način, jer nije riječ o kronološkom postavu, već o postavu po temama za koje vjerujemo da će ih naša publika osjetiti, predstavimo sve one fenomene koji su obilježili razvoj vizualne kulture i likovnih umjetnosti u spomenutom razdoblju – kazao nam je u četvrtak Branko Franceschi.

image
Luka Gerlanc/

U Providurovoj palači na zidovima su, muzeološki izvanredno osmišljeno, postavljena iznimna likovna ostvarenja - Vlaha Bukovca, Miroslava Kraljevića, Ede Murtića, Otona Glihe, Julija Knifera… Teško je nabrojati sve umjetnike čiji radovi plijene pažnju, no ono što je Providurovu palaču učinilo uistinu „živom“ su skulpture, raspoređene posvuda, od malih dimenzija u mramoru i bronci do serije bistâ, no najviše goleme skulpture, neovisno da li su koloristički maksimalno ekspresivne, ili pak minuciozno izvučene u mršave i „bolne“ oblike.

image
Luka Gerlanc/

S obzirom da je ravnatelj NMMU-a Branko Franceschi Zadranin, upitan je koliko je ta činjenica odigrala ulogu u suradnji Zadra i NMMU-a.

- Osobno meni to je dodatna kvaliteta, no to naravno nije bilo presudno. Presudno je to što je u Zadru otvoren velebni izložbeni prostor Providurove palače koji predstavlja ono što je osnovni uvjet da se ovakva izložba održi. Naš fundus je 12.000 umjetnina, tako da čak i u više muzeja paralelno možemo predstaviti našu zbirku. To bi i trebao biti cilj, pristupačnost umjetninama – istaknuo je Franceschi.

image
Luka Gerlanc/

- Želimo umjetnosti dati priliku da posjetiteljima kaže nešto više o životu nego što su možda i svjesni da sami razmišljaju. Postav treba biti nadahnjujući i dovesti do širenja svijesti našeg društva i svih građana, jer ono čime se mi bavimo, umjetničkim djelima, su vrhunci ljudskoga stvaralaštva. Nije nam intencija pasivno uživanje publike u estetskim formama, već želimo da se upravo kroz doživljaj estetskih formi društvo razvija naprijed – naveo je ravnatelj.

image
Luka Gerlanc/

Izložba je postavljena tematski, umjetninama je ispunjen cijeli prostor Providurove palače. U prizemlju se postav bavi općim temama, dok je na prvom katu, koji je površinom najveći, postavljena figurativna umjetnost. Na drugom katu je apstraktna umjetnost.

Izložba je ostvarena u suradnji Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zadra, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar.  

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Ravnatelj NMMU Branko Franceschi

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Ravnateljica NMZ-a Renata Peroš

Luka Gerlanc/
02. svibanj 2024 16:08