StoryEditorOCM
ĐiradaU SLAVU BOGA I VINA

Zadar je u subotu po prvi put domaćin Europskog vinskog viteškog reda! Evo što će sve raditi i tko su zadarski vinski vitezovi...

Piše Zadarski.hr
24. svibnja 2022. - 09:38

Zadar će po prvi put biti domaćin Europskog vinskog Viteškog Reda (ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE) koji će u našem gradu održati Vitešku svečanost akreditacije i intronizacije u organizaciji Konzulata Hrvatska, Legature Zadarske. Manifestacija će se održati u subotu 28. svibnja.

OEVE je ugledni vinski viteški red koji okuplja ljude raznih profesija diljem Europe sa zajedničkim ciljem promoviranja mira, spajanja različitih kultura, razumijevanja među narodima i promocije tradicionalnih vrijednosti kršćanske Europe. Europski vinski viteški red ima svoju dugu povijest, a vuče svoje korijenje iz XV. stoljeća i Friedricha III. iz loze Habsburg koji je u to vrijeme nosio titulu njemačkog kralja, cara Svetog Rimskog carstva i austrijskog nadvojvode. Isti je 1468. utemeljio "Vojni red Svetog Jurja od Koruške", a u njega su ulazili vitezovi ratnici kojima je primarni cilj bio obrana kršćanske Europe.

image

viteški red

Privatni Album/

Papa Pavao II. potvrdio je pravila viteškog reda i od tada je njegova povezanost s katoličkom crkvom trajna. Iako ukinut početkom XX. stoljeća do obnove reda dolazi 1984. godine kada je 12 uglednih osoba iz grada Eisenstadt (Željezno) u austrijskoj saveznoj pokrajini Burgenland (Gradišće) potaknulo obnovu reda. Geslo viteštva glasi: “Tek kada pobijediš zavist i počneš se zauzimati za druge, postat ćeš istinska viteška osoba”, a upravo ovim geslom vodi se i ovaj viteški red.

U današnje vrijeme namjena i ustroj reda bitno se razlikuju od viteških redova srednjega vijeka. Vitezovi više nisu ratnici nego mirotvorci koji koriste vino kao sredstvo i most povezivanja i spajanja naroda i njihovih kultura te se članovi reda danas zovu Vinski vitezovi. Red se vrlo brzo proširio po cijeloj Austriji, ali i diljem Europe.

Danas postoji 29 konzulata s preko pet tisuća članova iz cijele Europe čime predstavlja najveću vinsku udrugu takve vrste u svijetu. Kako bi Viteški red imao svoj legitimitet, potomak utemeljitelja reda Otto von Habsburg je preuzeo njegovo pokroviteljstvo, a i sam je odlikovan viteškim križem s grbom u zlatu i do svoje smrti, bio je najviši nositelj viteškog redovnog križa i zaštitnik reda.

Aspekt ovog srednjevjekovnog reda danas je prilagođen sadašnjem vremenu, a duboko je povezan sa vinskom kulturom. Današnje je geslo: "Položimo oružje, podignimo čaše!". Na taj način Vinski vitezovi slijede i nastavljaju tradiciju zapadnjačko-kršćanskih viteških redova. Iako na svim svečanostima i druženjima konzumiraju vino, oni se ne opijaju, jer vino ne smije vladati čovjekom ved čovjek vinom.

Viteške svečanosti primanja novih članova i promaknuća u viši rang tradicionalno se održavaju u crkvi nakon Svete mise. U propovjedi se govori o vinu i podsjeća na trud čovjeka koji uzgaja lozu te o duhovnoj povezanosti s kršćanstvom. Novi članovi primaju se u viteški red polaganjem prisege na ritualni mač, ispijanjem vina iz kaleža te podjelom insignija i diploma.

Za domaćinstvo manifestacija, obično se biraju povijesni gradovi, duhovna svetišta ili krajevi velike vinogradarske tradicije, a u ovom slučaju odabran je Zadar kojem je na ovaj način iskazana iznimna čast. Vinski vitezovi proći će mimohodom kroz grad u svečanim odijelima i znamenjima uz pratnju limene glazbe.

image

viteški red

Privatni Album/

Tijekom boravka članovi viteškog reda posjetiti de brojne zadarske kulturne i povijesne znamenitosti uz degustacije vina kod lokalnih vinara, koji će se tako moći predstaviti na reprezentativan način. Vinski vitezovi obilježavaju vinske manifestacije, sudjeluju u organizaciji izložbi i ocjenjivanju vina, organiziraju stručne seminare i predavanja za vinare i vinogradare, vrše promocije i čuvaju od zaborava autohtone sorte vinove loze, čuvaju stare običaje, organiziraju dobrotvorne akcije, provode edukacije o vinarstvu, vinogradarstvu i kulturi te promiču mir i bratimljenje s drugim narodima na kulturnoj osnovi.

Krilatica društva je: IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI (U slavu Boga i u slavu vina).

Iako vitezovi danas mnogim ljudima djeluju arhaično, njihovo postojanje i aktivnosti su potrebne u ovim teškim vremenima opterećenim globalnom krizom i gubitkom pozitivnih uzora te tradicijskih vrijednosti koje su kroz povijest sačuvale naš i narode Europe.

Na viteškoj svečanosti uz brojne europske i hrvatske uglednike bit će prisutni i visoki izaslanik i senatski delegat za Hrvatsku Eques Johann Horvatits, zatim I. prokonzul Konzulata Hrvatske, Eques Stjepan Šafran te Eques Petar Cota, II. Prokonzul Konzulata Hrvatske.

Zadarsku legaturu predvodi njen ugledni član i legat; Eques Željko Uzelac, a ostale članove zadarskog vinskog reda čine: Eques Stjepan Vučemilović, Eques Radoslav Bobanović, Judex Mladen Šarlija, Dame Manuela Plohl i Consilarius Mario Kalmeta. Uz već postojeć članove viteškog reda u članstvo će se primiti, te će im na taj način biti ukazana iznimna čast, novi članovi iz zadarskih redova.

26. travanj 2024 16:15