StoryEditorOCM
Đirada11. IZDANJE MONOPLAYA POČINJE U PONEDJELJAK

Zadar narednih dana uz četrdesetak umjetnika iz svijeta postaje središte suvremene plesne umjetnosti

Piše Zadarski.hr
16. kolovoza 2019. - 16:20
monoplay8-010917

Novo izdanje MONOPLAYA, festivala solo izvedbi, održat će se od 19. do 23. kolovoza u Zadru i u tom će periodu okupiti renomirane umjetnike i umjetnice suvremenog plesa te predstaviti niz raznovrsnih solo izvedbi.

Glavni program ovogodišnjeg MONOPLAYa, koji se održava u Kazalištu lutaka u Zadru, uključuje sedam izvedbi, od čega četiri projekta renomiranih svjetskih umjetnika te tri projekta domaćih umjetnika i umjetnica.

11. MONOPLAY u ponedjeljak, 19. kolovoza otvara plesna izvedba STRANGELY ENOUGH talijanskog umjetnika Francesca Scavette u izvedbi Gry Kippeberg, koja se bavi vezom između fizikalnosti i percepcije intimnih stanja. Drugog festivalskog dana, u utorak, 20. kolovoza, publici će se predstaviti norveška koreografkinja i izvođačica Mette Edvardsen uz solo BLACK koji predstavlja igru u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno. Brazilski umjetnik Pol Pi u srijedu, 21. kolovoza izvest će solo ECCE (H)OMO, koji se bavi pojmom nasljeđa u plesu. Pretposljednji festivalski dan, četvrtak, 22. kolovoza donosi solo projekte domaćih umjetnika: Next Big Thing Ivane Kalc, Viola, ja i nas dvije Nastasje Štefanić, te Not So Simple Sample Šimuna Stankova. Festival u petak, 23. kolovoza zatvara predstava Him, nekonvencionalni projekt čuvene talijanske kazališne skupine Fanny & Alexander, koji iz potpuno nove perspektive donosi projekciju filma o Čarobnjaku iz Oza; uz diktatora-dirigenta opsjednutog filmom i koji ga neprestano sinkronizira, pripisujući si sve uloge i sav zvuk: glasove, glazbu i zvučne efekte.

I ove godine MONOPLAY uključuje MONOazu, projekt koji se u suradnji s barom Botaničar iz Zagreba drugu godinu zaredom održava u crkvi Sv. Dominika. U MONOazi će tijekom festivala biti prikazane izložbe i instalacije Marina Tudora, Ksenije Španec i Josipa Kresovića, kao i biti predstavljeni raznovrsni projekti, između ostalog umjetničko istraživanje IMRC kolektiva koji djeluje u polju suvremenog plesa, specifičnog po tome što uključuje plesače s i bez tjelesnog invaliditeta (srijeda, 21. kolovoza) te predstavljanje projekta „1:0“ koji obilježava 10 godina suradnje Petre Hrašćanec i Saše Božića (četvrtak, 22. kolovoza). Jedan od vrhunaca programa MONOaze svakako će biti nastup Stiana Westerhusa – najpoznatiji kao jedan od najzanimljivijih apstraktnih gitarista sjeverne Europe, Westerhaus je vodeće ime norveške suvremene scene, renomirani umjetnik u krugovima avangardnog jazza i šire te gitarist koji je u stalnoj potrazi za novim izazovima.

Pored MONOaze, dio popratnog programa održat će se u Kazalištu lutaka u Zadru - valja izdvojiti predstavljanje solo radova studenata odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te predstavljanje zadarske plesne scene u okviru kojeg će svoje radove predstaviti autorice i izvođačice Matea Bilosnić, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Maja Petani, Korina Oltran i Sanja Petrovski. U ovom će prostoru za vrijeme trajanja festivala biti održana i Izložba publike - 10 godina Monoplaya u čijoj realizaciji sudjeluju sami posjetitelji.

Važno je izdvojiti da će ovogodišnji Monoplay po prvi puta predstaviti projekt MONOdeskripcija, prvu plesnu izvedbu prilagođenu za slijepe i slabovidne. Riječ je o izvedbi predstave Ecce (H)omo Pola Pija, a ovo je prvi puta da se u Hrvatskoj na ovakav način prilagođava plesna predstava, a u Zadru prva predstava uopće. MONOdeskripcija se provodi u suradnji s Centrom za audiodeskripcije iz Zagreba.

I ove godine nakon izvedbi omogućena je direktna komunikacija umjetnika i publike i to kroz program Kritičkog parkoura, susreta pod vodstvom plesnih kritičarki Ive Nerine Sibile i Maje Đurinović.

A početkom kolovoza, kao uvertira u festival, održana je edukativna platforma STREAM Zadar, ciklus radionica koje su u proteklim danima u Zadru okupile stotinjak plesača iz Hrvatske i Europe.

Ulaznice za festival mogu se rezervirati putem e-maila na info@monoplay.eu, a kupiti prije izvedbi na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Cijena ulaznica za glavni program iznosi 35,00 kn, a za sve ostale programe – ulaz je slobodan!


Monoplay financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija i Zaklada «Kultura Nova».

27. travanj 2024 01:25