StoryEditorOCM
ĐiradaBURNA VREMENA

Zadarska Kino Zona u suradnji s Pulskim filmskim festivalom i drugim partnerima organizira Austrijski filmski tjedan

Piše zadarski.hr
28. studenog 2022. - 11:29

Zadarska Kino Zona (Centar nezavisne kulture Zadar) u suradnji s Pulskim filmskim festivalom, Odjelom za germanistiku Sveučilišta u Zadru, austrijskim lektorskim programom OeAD i Austrijskom knjižnicom dr. Alois Mock u Zadru te uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb od 29.11.2022. do 1.12.2022. u Polivalentnoj dvorani novoobnovljene Providurove palače u Zadru organizira Austrijski filmski tjedan. Riječ je o projekcijama nekih od najzapaženijih recentnih cjelovečernjih igranih i dokumentarnih filmova te uzbudljivih najnovijih kratkih filmova iz Austrije pod tematskim nazivnikom „Burna vremena“, od kojih su neki zabilježili i međunarodni uspjeh.

Pored dugogodišnje tradicije velikana filmske umjetnosti i oskarovaca poput Michaela Hanekea ili Ulricha Seidla, austrijski je film posljednjih godina iznjedrio iznimne naslove mlađih autorica i autora poput Kurdwin Ayub („Sonne“, najbolji debitantski film, Berlinale 2022.) ili Hansa Hochstögera („Endphase“, Crossing Europe Film Festival 2022.), koji redateljskom hrabrošću, izlaganjem vlastitih biografija, ali i političnošću zastupljenih tema donose presjek previranja u austrijskom društvu. Austrijski kratki film pak uživa svjetski ugled zahvaljujući ostvarenjima prekaljenih autora poput Petera Tscherkasskyja („Train Again“, Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2022.), ali i redateljica čiji je umjetnički rakurs obojen specifičnošću iskustva života u višeetničkoj suvremenoj Austriji, poput Olge Kosanović („Genosse Tito, ich erbe“, najbolji debitantski film, Oberhausen 2022.).

Od izazova multikulturnosti života u globaliziranom svijetu do obračunavanja s najbolnijim točkama tamošnje povijesti, koju s Austrijom djelomice dijelimo, filmovi su stoga prilika i za razgovor o razlikama i sličnostima između aktualnih kulturnih pitanja u našim dvjema zemljama, na što će se osvrnuti popratni diskurzivni program, kojem će uz uvažene zadarske akademske stručnjake prisustvovati i studentice i studenti njemačkog jezika i kulture.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Program:

29. studenog 

20:00 Završna faza/Endphase (2021., R. Hans Hochstöger), hrvatski podnaslovi

21:30 Razgovor s doc. dr. sc. Svenom Marcelićem i doc. dr. sc. Mariom Županovićem o ratnoj traumi i kulturi sjećanja na filmu

30. studenog

Revija filmova u konkurenciji za Austrijsku nagradu za kratke filmove 2022. (Österreichische Kurzfilmschau), engleski podnaslovi

1. prosinca

20:00 Sunce/Sonne (2022, R. Kurdwin Ayub), hrvatski podnaslovi. U suradnji s Pulskim filmskim festivalom.

Više o filmovima:

Završna faza/Endphase

Režija: Hans Hochstöger

Austrija 2021. | 86 MIN | dokumentarni

Kultura sjećanja često poklekne zbog bojazni da ćemo si njome u vlastitom zavičaju priskrbiti neprijatelje. Stoga potomci pogođenih naraštaja moraju prikupiti hrabrost da postave neugodna pitanja. Na donjoaustrijskom plemićkom imanju Priel tu ulogu preuzima redatelj i fotograf Hans Hochstöger, koji iz te teme oblikuje jedan od posljednjih dokumentarnih filmova te vrste: projekt usmene povijesti i potrage za tragovima jednog gotovo zaboravljenog masakra u kojoj svjedoci vremena naznačuju svoju verziju sjećanja na 1945. godinu.

Sunce/Sonne

Režija: Kurdwin Ayub

Glume: Melina Benli, Law Wallner, Maya Wopienka

Austrija 2022. | 110 MIN | igrani

Tri tinejdžerice iz Beča twerkaju u hidžabu i pjevaju pop-pjesmu. Jedan video o tome na YouTubeu odjednom ih preko noći učini poznatima, prije svega među kurdskim muslimankama. Yesmin, jedina Kurdinja među njima, počinje se sve više distancirati od svoje kulture. Nati i Bella se nasuprot tome doimaju fascinirane svijetom koji im je tuđ. Kada se djevojke upoznaju s dvama mladim kurdskim patriotima, situacija prijeti eskalacijom. Film o mladima stiješnjenim između društvenih medija i želje da pronađu same sebe – priča o pobunjenicama.

Film je na Berlinaleu 2022. osvojio nagradu za najbolji debitantski film.

Revija austrijskih kratkih filmova

Revija austrijskih kratkih filmova (Österreichische Kurzfilmschau) je program suradnje između Akademije austrijskog filma i Saveznog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije koji od 2012. godišnje predstavlja one austrijske kratke filmove koji su se priznanjima i festivalskim uspjesima kvalificirali za Austrijsku filmsku nagradu u kategoriji kratkog filma. Ovogodišnja revija obuhvaća 15 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova te jedan glazbeni spot u režiji 14 redateljica i redatelja i jednog umjetničkog kolektiva. U okviru Austrijskog filmskog tjedna u Zadru predstavit će se 3 filma, "We Deliver A Smile" (Wir Liefern Ein Lächeln), "Fabiu" i "Neverinland".

19. travanj 2024 05:20