StoryEditor
ĐiradaTURISTIČKA ZAJEDNICA POKLANJA ZADRANIMA JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH OPERA SVIH VREMENA

Zadarska Travijata u Arsenalu bit će spektakl

Piše Zadarski.hr
17. prosinca 2018. - 12:51
traviata

Zadarski Advent ponudio je protekle četiri godine najrazličitije glazbene evente, ali još nikad spektakl poput opere. U srijedu od 20 sati u zadarskom Arsenalu uprizoriti će se i opera, i to jedna od najpopularnijih svih vremena, La traviata Giuseppea Verdija. Ovu je izvedbu slavne opere u sklopu Adventa u Zadru organizirala Turistička zajednica grada Zadra kao poklon svim Zadranima i ljubiteljima opere, a izvest će je Operni studio Zadar kojega su osnovali zadarski glazbenici Žan Morović i Nela Šarić. Bit će to, najavljuju organizatori, glazbenici i izvođači, spektakl kakvog Zadar još nije vidio.

- Željeli smo Zadranima te ljubiteljima klasične glazbe priuštiti vrhunsko operno uživanje. Imamo veoma sadržajan glazbeni program na adventskoj manifestaciji, ali je ovaj operni događaj jedinstven na cijelom Adventu u Zadru - ističe direktor Zadarskog TZ-a Mario Paleka.

Travijata je već jednom izvedena u Zadru Kneževoj palači, no njezino će postavljanje u jedinstvenom ambijentu Arsenala biti praktički poput premijere. Kako je Travijata vrlo pogodna i za suvremene interpretacije, dio je standardnoga opernog repertoara i jedna od najpopularnijih opera uopće. Tako su razmišljali i u Opernom studiju Zadar, pa će se izvesti sva tri čina, ali kako neće biti orkestra i zbora, opera će biti nešto skraćena. Pjevat će se dio iz prvog čina, cijeli drugi i gotovo cijeli treći čin s naratorom koji objedinjuje priču. Uz Morovića koji će tumačiti Dumasa i Šarić (kurtizana Violette Valéry) nastupit će i hrvatske operne hrvatske zvijezde Vladimir Garić kao Violettina ljubav i mladi plemić iz provincije Alfredo Germont, Marko Lasić kao Alfredov otac Giorgio Germont, Antonija Teskera u ulozi Violettine služavke Annine i Mate Akrap kao doktor Grenville, svi uz klavirsku pratnju profesora Zorana Velića.

- Sve su to ljudi koji tumače naslovne uloge u našim nacionalnim operama. U Travijati neće manjkati dobrog glazbenog iskustva - najavio je Morović pravi operni spektakl u Arsenalu.


 

28. srpanj 2021 05:10