StoryEditorOCM
ĐiradaSLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Zadarski Okrugli stol na temu "Održivi turizam – izazovi za lokalnu zajednicu“: važno je provoditi preventivu zbog sigurnosti turista i lokalnog stanovništva

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2023. - 14:39

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 1. ožujka, Služba civilne zaštite Zadar organizira Okrugli stol na temu "Održivi turizam – izazovi za lokalnu zajednicu“.

Okrugli stol održat će se u utorak 28.veljače 2023.godine u prostorijama Koncertne dvorane braće Bersa, u Kneževoj palači, s početkom u 10:30 sati.

Na okruglom stolu sudjelovat će  predavači koji će iz svoje nadležnosti iznijeti informacije i spoznaje vezano uz aktualnu temu s ciljem rasprave sa sudionicima.

Zašto upravo ova tema?

Uvažavajući značaj turističke djelatnosti kao pokretača gospodarskih aktivnosti, iznimno je važno provoditi preventivne aktivnosti s naglaskom na sigurnost turista i lokalnog stanovništva.

Ove godine želimo sa sudionicima Okruglog stola koji su prvenstveno predstavnici turističkih tvrtki koje imaju u svojoj ponudi smještaj turista u kampovima, predstavnicima turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave u kojima se ti kampovi nalaze otvoriti raspravu o izazovima koji se postavljaju pred nadolazeću turističku sezonu.

image
Scz/Slobodna Dalmacija

Uvod u raspravu otvorit će predavači predstavnici Turističke zajednice Zadarske županije, Službe civilne zaštite Zadar, Veleučilišta u Velikoj Gorici te voditelj zaštitarske i spasilačke službe u turističkoj tvrtki.

Za podsjetiti je na važnost civilne zaštite čiji početci datiraju još od 1972. godine kada je u Ženevi počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1990. godine proglasila 1. ožujak Međunarodnim danom civilne zaštite upravo kao sjećanje na dan početka rada Međunarodne organizacije civilne zaštite u Ženevi. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Primarni cilj civilne zaštite je podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanje uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Ujedno, prilika je ovo i za uvid u dio aktivnosti koje u Ravnateljstvu civilne zaštite provode djelatnici Službe civilne zaštite Zadar. Među najbitnijim izdvajaju se edukacije za najmlađe odnosno edukacija djece predškolske i školske dobi o smanjenju rizika od katastrofa, postupcima zaštite i spašavanja u slučaju opasnosti, vježbe evakuacije učenika, nastavnika i osoblja iz školskih zgrada.

Za predstavnike JLS organiziraju se i provode osposobljavanja čelnika JLS za poslove civilne zaštite, kao i za članove stožera civilne zaštite JLS. Nadalje, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar organiziraju, pripremaju i sudjeluju u provedbi stožerno zapovjednih vježbi, pokaznih i terenskih vježbi sustava civilne zaštite, provode preventivne aktivnosti u suradnji s predstavnicima JLS i predstavnicima tvrtki nadležnim za kritičnu infrastrukturu.

image

osposobljavanje clanova stozera civilne zastite

Scz/Slobodna Dalmacija

Očekivano, najbitnije zadaće provode se nakon pojedinih događaja kroz stožerno zapovjedne aktivnosti, terenske aktivnosti, reakcije na nesreće, organiziranje evakuacije stanovništva, zaštite imovine i infrastrukture i sl. Sveopće poznato je angažiranje oko organiziranja, prihvata i distribucije zaštitne opreme za zaštitu od COVID-19 bolesti, kao i pomoć u prostornoj organizaciji rada bolnica dopremanjem stambenih kontejnera i šatora za prihvat i testiranje građana na COVID-19 bolest.

Nažalost, posljednju godinu obilježio je organizirani prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine, sklapanje ugovora sa najmodavcima i smještaj raseljenih osoba u kolektivni ili pojedinačni smještaj kao posljedica rata u Ukrajini.

Nadzor nad provedbom nadležnih poslova i Zakonskih odredbi provode inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u Odjelu inspekcije Službe civilne zaštite Zadar kroz primjenu osam Zakona i nekoliko desetaka podzakonskih akata. U Ravnateljstvu civilne zaštite, Službi civilne zaštite Zadar djeluje Inspekcija za zaštitu od požara eksploziva i oružja, inspekcija za zaštitarske i detektivske poslove te inspekcija za civilnu zaštitu. Osim Odijela inspekcije u Službi civilne zaštite Zadar ustrojen je i Odjel ŽC112 koji osigurava zaprimanje dojava za sve hitne službe, a radi neprekidno 24/7/365.

Nove spoznaje, edukacije i predstavljanje naučenih lekcija provode se kroz aktivno sudjelovanje u svojstvu predavača na konferencijama, međunarodnim konferencijama i znanstvenim istraživanjima, te u provedbama projekata u cilju unaprjeđenja sustava civilne zaštite i prepoznavanja važnosti razvoja civilne zaštite u lokalnim zajednicama.

27. travanj 2024 04:24