StoryEditorOCM
ĐiradaKAZALIŠTE LUTAKA

Zadarski plesni ansambl nastavlja s izvedbama: Ovaj dio sezone počinje u petak s predstavom Klown!

Piše ZADARSKI.HR
22. ožujka 2022. - 10:58

Zadarski plesni ansambl nastavlja s izvedbama gostujućih i vlastitih predstava u ovoj godini u suradnji s Upravnim odjelom za kulturu i šport Grada Zadra. Plesna sezona je već drugu godinu provođen projekt i naišao je na velik odaziv i odobravanje od strane zadarske publike, a također i velik interes izvođača, umjetničkih organizacija i kazališta iz cijele Hrvatske.

Ovaj dio sezone započet će u petak, 25. ožujka u Kazalištu lutaka Zadar s predstavom Klown autorice Matee Bilosnić i produkciji Zadarskog plesnog ansambla. U travnju tandem Petra Valentić i Petra Chelfi izvodi Parte Parte, svibanj donosi Zagrebački plesni ansambl i predstavu Revel Revel. Gostuje i Odsjek plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u lipnju s dva izvedbena projekta autora Petre Hrašćanec, Saše Božića i Matea Kejžara. Posljednja predstava u nizu je premijera Zadarskog plesnog ansambla na Zadarskom kazališnom ljetu. Pokrovitelji svih događanja osim Grada Zadra su i Ministarstvo kulture i medija te Zaklada Kultura nova. Ulaznice se mogu kupiti sat prije predstave na blagajni KLZ.

Klown je multimedijska plesna predstava autorice i izvođačice Matee Bilosnić. Izveden je premijerno na festivalu suvremenog plesa Monoplay prije dvije godine i do sada je izvođen desetak puta širom Hrvatske. Na temelju arhetipskih figura dvorske lude i klauna, Bilosnić stvara autentičnu scensku osobnost, neoklauna koji spaja elemente suvremenog plesa, klaunerije, kabareta i pop-koncerta. Zaigrano i virtuozno izvodeći tekst, glazbu i pokret, Klown propituje granice između stvarnosti i virtualnosti. Zabavljajući sebe i publiku, Klown se bavi utjecajem društvenih mreža na mentalno zdravlje pojedinca, problematikom umjetne inteligencije, digitalnom revolucijom te otvara pitanja o svijesti i istini. U ovoj emotivno nabijenoj izvedbi, Klown traži smisao svojeg postojanja pozivajući publiku da učini isto.

Matea Bilosnić je multimedijalna umjetnica sa bazom u suvremenom plesu i kazalištu. Diplomirala je na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriji. Članica je Zadarskog plesnog ansambla s kojim surađuje kao koreografkinja, izvođačica, fotografkinja i snimateljica. Dio je produkcijskog tima Stream Zadar edukativne platforme i selektorica i kordinatorica Monoplay festivala suvremenog plesa. Osim u Hrvatskoj djelovala je i Sloveniji, kao dio plesnog ansambla En Knap s kojim dijeli grupnu Župančičevu nagradu za doprinos u kulturi grada Ljubljane. Kao koreografkinja i oblikovateljica scenskog pokreta surađuje s mnogobrojnim kazalištima u Hrvatskoj: Kazalište Marina Držića, Teatar &td, Gradsko kazalište Trešnja, Kazalište Komedija, Kazalište Kerempuh...

Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Gozd - danse macabre za najbolje koreografsko ostvarenje. Osim plesom i kazalištem bavi se video radom i produkcijom glazbe.

Koreografija i izvedba: Matea Bilosnić

Glazba, tekst & kostim: Matea Bilosnić

Dramaturgija: Hrvoje Korbar

Scenografija i grafički dizajn: Josip Kresović / Naonar

Asistentice: Nataša Kustura & Patricia Gospić

Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić

Produkcija: Zadarski plesni ansambl

26. travanj 2024 12:31