StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Zadarski plesni ansambl nastavlja treću plesnu sezonu usprkos blokadi gradskog proračuna, u goste dolazi Studio za suvremeni ples sa Žar-pticom!

Piše M. K.
21. svibnja 2024. - 09:20

U četvrtak, 23. svibnja u Centru za kreativne industrije u sklopu zadarske Plesne sezone gostovat će Studio za suvremeni ples, najdugovječniji plesni ansambl u Hrvatskoj s predstavom Žar-ptica. Plesna poetika ovog ansambla je uistinu posebna, a zadarska publika imala ju je prilike vidjeti posljednji put prošle godine u Kazalištu lutaka Zadar na predstavi House Bolero s kojom je ovaj ansambl proslavio 60 godina djelovanja.

Koreograf predstave Žar-ptica je Sergiu Matis, rumunjski plesač i koreograf rođen u Transilvaniji 1981. koji je svoje obrazovanje započeo u umjetničkoj školi Liceul de Coreografie u rodnom gradu Cluju da bi se zatim doškolovao u Mannheim Academy of Dance u Njemačkoj. Nakon završene edukacije plesnu karijeru započinje u Tanztheater Nurenberg, a danas je priznati i poznati koreograf s adresom u Berlinu.

U predstavi se mreža simbola, znakova, mitskih značenja oslanja se na umjetničko nasljeđe i predznanje same publike. Nije na odmet ni spomenuti transiIvanijsko podrijetlo autora koji govori da se u svijetu bez budućnosti okrećemo mitovima i narodnim pričama koji u svojoj suštini uvažavaju konstantu blagosti prirode, no istovremeno također i njezinu neumoljivu i razornu snagu. U samom tekstu se govori o Žar-ptici, biću i alegoriji koja vuče svoje korjene iz raznih svjetskih mitologija.

O svojoj predstavi Sergiu Matis kaže:

Kako bi izgledao svijet bez ptica? U ovoj predstavi tužni pjev žar-ptice progovara o svijetu u plamenu. Ples postaje očajnički pokušaj bijega od vlastitog ljudskog lika i pretvara se u čežnju za metamorfozom i ponovnim rađanjem. U svijetu bez budućnosti posežemo za onim što je preostalo: mitovima i narodnim pričama kojima u podlozi leži snaga prirode. Ova potraga za žar-pticom u prvi plan stavlja ptice koje su inspirirale narodno pripovijedanje. U vremenu kada mnogim vrstama prijeti izumiranje, žar-ptica predstavlja beznadnu gestu konzerviranja prirode u kazalištu prisjećajući se neminovne povezanosti ljudske vrste i okoliša.

U predstavi sudjeluju kao izvođači Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Branko Banković. Ulaznice se mogu kupiti u Centru za kreativne industrije jedan sat prije predstave. Plesna sezona podržana je sredstvima Grada Zadra, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova.

15. lipanj 2024 22:58