StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Zadnje projekcije Kino Zone na otvorenome: komična drama ‘‘Bergmanov otok‘‘ i kratki hrvatski dokumentarac "Mate"

Piše kino Zona/zadarski.hr
21. rujna 2023. - 13:19

Dragi naši filmoljupci, ljeto nam se polako i kalendarski bliži kraju, a s njim i naše projekcije na otvorenom. Nepovoljni vremenski uvjeti su nas nažalost onemogućili da ovogodišnje ljetno izdanje zatvorimo s projekcijom na otvorenoj pozornici pa ćemo tako naše posljednje naslove prikazati večeras (četvrtak) u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Čast zatvaranja ljetnog kina pripala je filmu jedne od najistaknutijih redateljica današnjice, Mie Hansen-Løve, romantičnoj komičnoj drami ‘‘Bergmanov otok‘‘!

Par američkih filmaša, Chris i Tony, tijekom ljeta odluče se povući na osamu na mistične Farske otoke. U ovoj divljini i prirodnom okruženju gdje je slavni redatelj Ingmar Bergman živio i snimio neke od svojih najslavnijih djela, njih dvoje nadaju se pronaći nadahnuće za svoje nadolazeće filmove. I dok dani koje provode odvojeno lagano prolaze, fascinacija samim otokom kod Chris budi uspomene na njezinu prvu ljubav. Uskoro se tanka linija između realnosti i fikcije sve više zamagljuje, a par se jedno od drugog sve više udaljava…

Nakon niza priznanja koja je osvojila sa svojim prethodnim filmovima ‘‘Otac moje djece‘‘ i ‘‘Stvari koje dolaze‘‘, Mia Hansen-Løve u filmu ‘‘Bergmanov otok‘‘ među ostalom progovara o izazovima ženskog autorstva unutar dominantnog muškog društva, krizama i emocijama kroz kakve i sama prolazi kroz kreativne procese. Impresivnu međunarodnu glumačku postavu predvode Vicky Kriesp i Tim Roth, a zapažene role među ostalima bilježe još i Mia Wasikowska, Anders Danielsen Lie, Hampus Nordenson te Anki Larsson.

image

Kino zona

Kino Zona/

‘‘Bergmanovom otoku‘‘ će pak prethoditi domaći kratkometražni dokumentarni film Ivana Efendića, ‘‘Mate‘‘, koji je ovog ljeta zaslužio nagradu za najbolji kratkometražni uradak na Festivalu Mediteranskog Filma u Splitu. Radnja prati samoukog slikara Matu iz malog sela u Dalmatinskoj Zagori. Nakon što je pogledao dokumentarac o Rembrandtu, u staroj je kamenoj kući napravio atelje i izolirao se od svih utjecaja modernog života kako bi se posvetio slikanju.

‘‘Mate‘‘ i ‘‘Bergmanov otok‘‘ su na rasporedu u četvrtak 21. rujna s početkom od 20:30 h, dok se ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Providurova palača – Polivalentna dvorana) od 19:30 h.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

02. svibanj 2024 09:45