StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Zanimljivo predavanje "Fizika i duhovnost" fizičara Zdeslava Hrepića i prof. Ive Orlića: otkrijte poveznicame između prirodnih i duhovnih zakona

Piše Zadarski.hr
24. travnja 2023. - 12:08

U Zadru u Kneževoj palači, u utorak, 04.5., s početkom u 17 sati održat će se zanimljivo predavanje pod nazivom "Fizika i duhovnost".

Jedan od predavača je Zdeslav Hrepić, fizičar koji je diplomirao u rodnoj Hrvatskoj, a potom se zaputio na postdiplomski i doktorski studij u SAD.

Tamo je izgradio uglednu karijeru a iza njega stoji 70-ak znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija i strategije aktivnog poučavanja. Autor je knjige "Živa fizika – zakoni prirode kao životne matafore" u kojoj je put fizike rezultat strastvene potrage za zajedničkim osnovama između fizike tj. zakona prirode, duhovnih principa i praktičnih strategija osobnog razvoja.

Drugi predavač je prof. Ivo Orlić, fizičar impresivne svjetske karijere koji je jedrilicom oplovio svijet. Redoviti je prof. nuklearne fizike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

Predavanje će moderirati fizičarka Sonja Vidič, dugogodišnja zaposlenica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), koja je prije umirovljenja bila i voditeljica Službe za praćenje kvalitete zraka.

Predavanje je u organizaciji udruge "Slobodni ZAjedno", ulaz je slobodan a donacije su dobrovoljne.

U potrazi za poveznicama između prirodnih i duhovnih zakona Zakon korespondencije je metafizički princip koji povezuje fiziku i život, vidljivo i nevidljivo, materijalno i nematerijalno, a glasi: “Ono što je dolje (na fizičkoj razini) je poput onoga što je gore (na duhovnoj razini).”

Npr. fizički zakon akcije i reakcije, metafizičari prepoznaju kao odraz dubljeg duhovnog zakona uzroka i posljedice, kao što uviđaju da su drugi fizički koncepti poput protoka, energije, tromosti ili snage jednako primjenjivi na ljude kao i na prirodu.

Tesla je otišao i korak dalje ustvrdivši da: “Onog dana kada znanost počne proučavati nefizičke fenomene, u jednom će desetljeću napredovati više nego u svim prethodnim stoljećima svog postojanja.” Istražite s nama na koje su načine Priroda i njeni zakoni koje poznajemo kroz znanost, ujedno i životni, metafizički i duhovni principi.

Svi su dobrodošli, stoji u pozivu udruge "Slobodni ZAjedno".

03. svibanj 2024 02:16