StoryEditorOCM
ĐiradaNEŠTO NOVO

Zanimljivosti u muzeju Grpašćak: na suvremen i misaon način osnažen baštinski fenomen poput Ivane Brlić Mažuranić, A.G. Matoša, Meštrovića, maritimne i nematerijalne baštine...

Piše Zadarski.hr
15. srpnja 2022. - 17:10

Uz Grpašćak, posjetiteljima će biti pružen na suvremen i misaon način osnažen baštinski fenomen poput Ivane Brlić Mažuranić, A.G. Matoša, Jelačića i Meštrovića, maritimne i nematerijalne baštine, različitih biljnih i životinjskih vrsta, dvoraca, starih gradova i mnogih drugih.

Također, izložbe u centrima Poklon na Učkoj i Medvedgrad na Medvednici nedavno su nagrađeni međunarodnim nagradama BigSEE Tourism Design Award 2022 i MUSE Creative Awards! 

- Jezero Mir koje je slanije od mora, fascinantni strmci, pomorska vojna baština, tajanstvene dubine podmorja, težački otočki život, utočište južnodalmatinskog magarca i stoljetna ribarska tradicija neke su od priča s kojima ćete se susresti na ovom putovanju. Interaktivno istražujući interpretacijski sadržaj centra, prvi put na jednome mjestu možete intimnije upoznati fascinantnu prirodu i kulturu otoka.

image

Novosti na otoku

Muze/

U kreativnom procesu s našim partnerima dizajnerima iz dizajnerskih studija Clinica, Šesnić&Turković, Revolucija dizajna i Kultura još smo prije sedam godina osmislile interaktivne i multimedijske izložbe Grpašćaka. Zahvaljujući Europskom fondu za regionalni razvoj i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, danas su naše ideje i razrađeni koncepti pretvoreni u stvarne doživljaje za sve posjetitelje - ističu autorice projekta.

Ulaskom u središnju zgradu susrest ćete se s fenomenima prirodne baštine i stoljetnom tradicijom ribarstva Dugog otoka. Ondje će vas na interakciju pozvati izložak s pokretnom ribarskom mrežom. Ona će vam pomoći upoznati bogatstvo morskih vrsta ovdašnjeg arhipelaga. U istom prostoru moći ćete pokrenuti projekciju nastalu 3D mapiranjem koja će maketu Telašćice oživjeti ispred vaših očiju. U nekoliko minuta svjedočit ćete kako se ovo zaštićeno područje mijenjalo od posljednjega ledenog doba pa sve do danas. S morskom faunom nastavit ćete se igrati u interaktivnom podmorju, čiji ćete „riblji fond“ obogaćivati vlastitim crtežima.

image

Novosti na otoku

Muze/

U nastavku istraživanja, ulaskom u prostor druge izložbe, zaronit ćete ispod površine mora.

„Hodajući“ po morskom dnu, upoznavat ćete čudesan podvodni svijet. Osupnut će vas spektakularan pogled od 360° na okolni arhipelag s kojega ćete, ako budete imali sreće, uživati u igri dobrih dupina koji nastanjuju ovaj veličanstveni akvatorij.

U sumrak ćete moći doživjeti posebno iskustvo. Projekcija na kupoli pozvat će vas put kozmičkih prostranstava i otkrivati tajne skrivene u zvijezdama.

Na trećoj izložbi uskačete u svojevrsni vremeplov i istražujete izvidnicu austrougarske ratne mornarice. Dočekuju vas dijelovi broda i njegova posada, upute o tome kako se orijentirati s pomoću pomorskih karti te služiti kompasom i pomorskim signalima. Sve to znanje pomoći će vam pobijediti u zabavnoj igri potapanja protivničkog broda. I u ovoj izložbenoj cjelini prati vas impresivan pogled na arhipelag, ovog puta kroz otvore nekadašnjih puškarnica. Jer horizont je za nekadašnje stanare izvidnice bio pun opasnosti. 

Više o nama na našoj web stranici

 

26. travanj 2024 13:40