StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Započinje mini ciklus filmova posvećenih ljubavi, a prvi na redu je višestruki kandidat za Oskara, romantična drama ‘‘Prošli životi"

Piše iVICA pERINOVIĆ/kINO ZONA
8. veljače 2024. - 08:35

Nakon obračuna s zastrašujućom prošlošću (‘‘Zona interesa‘‘) i nerazjašnjenog zločina počinjenog u gradiću Grenobleu (‘‘Noć zločina‘‘) u petak 9. veljače u Kino Zoni započinjemo jedan mini ciklus filmova posvećenih ljubavi. Cijela priča starta s jednim od najhvaljenijih filmova protekle godine, višestrukog kandidata za nagrade Oskar i BAFTA, romantičnu dramu ‘‘Prošli životi‘‘!

Nora i Hae Sung dvoje su duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči…

Još otkad se premijerno prikazala na festivalu u Sundanceu, romantična priča PROŠLI ŽIVOTI slovila je kao jedan od filmskih favorita za 2023. godinu. Ubrzo je film prikazan i u sklopu Berlinalea, a nakon toga uslijedile su projekcije i na ostalim uglednim međunarodnim festivalima gdje je malo po malo kritika naglašavala koliko je maestralan ovaj redateljski debi 35-godišnje Celine Song.

Kako to obično biva krajem godine krenula je sezona filmskih nagrada, a PROŠLI ŽIVOTI su tu i dalje vodili glavnu riječ, premda se rijetko događa da film koji s distribucijom krene ranije opstane na glasu za podjelu nagrada. No, PROŠLI ŽIVOTI sasvim sigurno nije obično filmsko djelo – to je nevjerojatno dirljiva romantična priča o dvoje ljudi čiju međusobnu kemiju ne mogu razdvojiti niti različiti kontinenti na kojima se nalaze.

Od početka ove godine, PROŠLI ŽIVOTI su među brojnim priznanjima tako skupili i 5 nominacija za nagradu Zlatni globus, 3 nominacije za britansku nagradu BAFTA te 2 nominacije za nagradu Oscar! Uz spomenutu režiju Celine Song svakako valja istaknuti i nezaboravna glumačka ostvarenja Grete Lee, Teo Yooa i Johna Magara.

‘‘Prošli životi‘‘ je na rasporedu u petak 09. veljače s početkom od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

02. svibanj 2024 03:02