StoryEditorOCM
ĐiradaPOSLJEDNJI KONCERT

Završnica 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu u znaku Pavla Dešpalja

Piše Zadarski.hr
12. kolovoza 2020. - 10:37

Posljednjim koncertom ovogodišnjih Večeri vraćamo se u davnu 1961. godinu, kad je 14. kolovoza crkva sv. Donata nakon višestoljetnoga sna otvorila vrata glazbi i koncertnoj publici prvim koncertom prvih Muzičkih večeri u Donatu! Nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba koju je posebno za tu prigodu skladao Pavlov otac Šime Dešpalj. 

Koncert se neće održati u crkvi sv. Donata, koja je premala da bi u nju stao dovoljan broj zainteresirane publike uz poštivanje epidemioloških mjera, nego, već uobičajeno, u crkvi sv. Nikole koja se svojim proporcijama i veoma dobrom akustikom pokazala i više nego dostojnom zamjenom, u petak 14. kolovoza s početkom u 21 sat.

Mobom će se otvoriti i ovaj, posljednji koncert ovogodišnjih Večeri koji će svojom posvetom i programom biti svojevrsni hommage i prvim, ali i svim ostalim Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Prvi će dio koncerta početi baš kao i prva večer 1961. godine: Dešpaljevom Mobom te Bachovim Violinskim koncertom u a-molu. Uslijedit će Sinfonia u D-duru Josipa Mihovila Stratika, pripadnika zadarske plemićke obitelji iz 18. stoljeća, te izbor solopopijevki Josipa Hatzea i Blagoja Berse u instrumentacijama Pavla Dešpalja. 

Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem Pavla Dešpalja izvodi skladbu Moba Šime Dešpalja na prvim Muzičkim večerima u Donatu 14. kolovoza 1961. godine.
Autor: Ante Brkan

Koncert je posvećen Pavlu Dešpalju, Zadraninu čiji je vizionarski duh učinio crkvu sv. Donata jednim od najposebnijih koncertnih prostora, a Glazbene večeri u Sv. Donatu jednim od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala!

Nastupa Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta uz koncertnog majstora Marca Grazianija te sopranistice Martu Hut i Nelu Šarić.

Ulaznice za koncert po cijeni od 70 kn potražite na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 i od 19 do 21 sat, te online na adresi ulaznice.hr.

24. travanj 2024 20:29