StoryEditorOCM
ĐiradaIZ HNK ZADAR

Zbog bolesti glumice odgođena predstava Drame plus ‘Zločin i kazna‘ u režiji Vinka Radovčića

Piše B.S.
25. siječnja 2021. - 10:30

Zbog bolesti glumice predstava Drame plus, F. M. Dostojevski , Zločin i kazna u režiji Vinka Radovčića najavljena za četvrtak, 28. siječnja u 20 sati odgađa se za 10. veljače u 20 sati. Predstava je u Mozaik pretplati.

U četvrtak, 28. siječnja igrat će predstava Instrukcija Eugéne Ionesca u režiji Lovre Ivankovića u produkciji Drame plus. Ulaznice su u prodaji od utorka, 26. siječnja na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te na dan predstave u terminu od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

Cijena ulaznice iznosi 50,00 kuna, a za studente ulaznica iznosi 40,00 kuna.

Predstava ''Instrukcija'' nastala je kao autorski projekt prema motivima teksta francusko-rumunjskog pisca, predstavnika teatra apsurda Eugéna Ionesca. Riječ je o komičnoj drami u kojima su glavni likovi profesor i učenica. Ovo apsurdno djelo grotesknog je karaktera s elementima nasilja, kako intelektualnog tako i fizičkog.

Radnja predstave započinje kada starom i nemoćnom profesoru na instrukciju dolazi mlada živahna učenica željna znanja, koja priprema doktorat iz prirodnih i humanističkih znanosti. Na početku drame atmosfera među glavnim akterima je ugodna i vesela, no kada profesor shvati da učenica ne poznaje osnove matematike kao npr. zbrajanje dvaju broja, situacija se naglo preokreće. Profesor započinje opterećivati učenicu s nepotrebnim znanjem, činjenicama i podacima, što nju dovodi do potpunog ludila koje eskalira do intelektualnog nasilja. Dolazi do jasnih zamjena uloga i dinamika moći te profesorova prava narav izlazi na vidjelo.

„Instrukcija“ progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja unutar istog. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema, spolna nastranost i seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.  

20. travanj 2024 16:45