StoryEditorOCM
ĐiradaBAŠ U PRAVO VRIJEME

Znanstvena knjižnica i "Nasadi" obilježavaju Dan europske baštine: prošlo je 193 godine od svečanog otvaranja Perivoja kraljice Jelene Madijevke

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2022. - 17:44

Znanstvena knjižnica Zadar u suradnji s tvrtkom Nasadi d.o.o. pridružila se obilježavanju Dana europske baštine 2022. godine koje u Hrvatskoj organizira Ministarstvo kulture i medija RH. Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavlja se kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe sa zajedničkom temom  ̶ Održivost baštine. 

Slijedom navedenog Znanstvena knjižnica Zadar odabrala je zanimljiv izbor iz bogatog fonda Knjižnice kojim želi prikazati kako je u Zadru 16. rujna 1829. otvoren prvi zadarski i dalmatinski javni perivoj pod nazivom Gradski perivoj (Giardino pubblico di Zara), danas Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Perivoj je  nastao na bastionu Grimani  koji je izgrađen 1537. godine za potrebe obrane grada. Što je jedan zeleni kutak u tadašnjem gradu-tvrđavi značio za građene Zadra? Pasioniranost tadašnjih stanovnika Zadra perivojem može se smatrati jednom od odlika romantizma (umjetnički, književni i intelektualni pokret nastao u Europi krajem osamnaestog stoljeća). Perivoj je ubrzo postao mjesto okupljanja, razonode i provođenja slobodnog vremena. U perivoju se grade umjetnički dodaci poput: kineske pagode, kavane u maurskom stilu, grčkog hramića, eksedre (trijem sa stupovima), umjetne špilje… te perivoj postaje pravi muzej na otvorenom. Osim arhitektonskih dodataka biljni fond perivoja pratio je dalmatinske vrste te perivoj poprima karakter pravog mediteranskog botaničkog vrta  ̶ prema zadarskom gimnazijskom profesoru i austrijskom botaničaru Andreasu  Alschingeru.

A sve je počelo idejom vojnog upravitelja grada, baruna Franza Ludwiga von Weldena koji je zamislio podizanje javnog perivoja i tu svoju želju ostvario na oduševljenje građana Zadra. Htjeli bismo da i danas građani Zadra budu svjesni  njegove raskoši i posebnosti te im predstaviti davno zaboravljenu knjižicu pjesama koja je prigodno tiskana za otvorenje perivoja zadarskoj javnosti. Sve navedeno možete  pogledati u Odjelu rada s korisnicima/Informacijskoj službi Znanstvene knjižnice od 16. rujna, ali ne zaboravite posjetiti i sam perivoj koji se nalazi u neposrednoj blizini Knjižnice. Očuvajmo postojeću kulturnu baštinu za sadašnje i  buduće generacije te ćemo tako pridonijeti održivosti baštine u cjelini.

30. rujan 2023 04:29